Sari la conținut

Probioticele, de ajutor în terapia de cancer la sân?

Sursa: Pixabay
Probioticele, aceste bacterii bune, par să dea vești tot mai bune celor cu anumite afecțiuni. Un nou studiu: ar putea fi de ajutor în terapia de cancer la sân. 
Bacteriile probiotice ar putea spori activitatea anti-cancer a medicamentului tamoxifen și al altor terapii care vizează sistemul endocrin, arată studii recente. 
Potrivit cercetărilor, aceste bacterii bune ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer de sân cu receptori de estrogen (ER+), arată un studiu recent ce a fost prezentat la  ENDO 2022, reuniunea anuală a Societății Americane de Endocrinologie.
Deși majoritatea bacteriilor din organism se află în tractul intestinal, specialișii au identificat bacterii și în alte zone ale corpului, inclusiv în sân.
Acestea se găsesc în microbiomul sânului, care include și alte tipuri de microbi, cum ar fi ciuperci, viruși și genele acestora.

Țesutul mamar are un microbiom distinct

Studiile au arătat că țesutul mamar are un microbiom distinct, care se schimbă în prezența tumorilor sau a dietei alimentare, potrivit cercetătoarei principale Katherine L. Cook, de la facultatea de medicină a universității Wake Forest, din Carolina de Nord.

Medicamentul tamoxifen este administrat femeilor pentru a preveni reapariția cancerului de sân ER+. Un cancer de sân este ER + dacă are receptori pentru estrogen.

Asta sugerează că celulele canceroase, celulele normale ale sânului, pot primi semnale de la estrogeni care le spun să se înmulțească.
Medicamentul mai este prescris pentru a reduce riscul de cancer de sân la femeile cu un risc mai mare de boală decât media, dar care nu au fost diagnosticate.
Tamoxifenul face parte dintr-o clasă de medicamente folosite în terapiile care vizează sistemul endocrin, care include faslodex și inhibitori de aromatază.
Recentul studiu preclinic a cuprins trei etape. În primă fază, un model de șoarece a fost hrănit cu o dietă sănătoasă sau cu o dietă occidentală și a fost tratat cu tamoxifen timp de trei luni.
Cercetătorii au evaluat apoi bacteriile din țesutul mamar. Ei au găsit niveluri ridicate de lactobacillus la animalele care au primit tamoxifen. 
Lactobacillus este un tip de bacterii gram-pozitive, cunoscute cel mai frecvent pentru acțiunile  probiotice, anti-inflamatorii.
Cercetătorii au injectat apoi lactobacillus în glandele mamare ale șoarecilor care dezvoltaseră spontan tumori și au constatat că animale tratate au prezentat o scădere a formațiunilor tumorale.
„Asta arată că un număr crescut de lactobacillus în țesutul mamar scade riscul de cancer de sân, și sugerează un potențial rol pentru lactobacillus și alte specii bacteriene de a spori răspunsul pacienților la tratament și a reduce riscul de cancer de sân“, a precizat Cook, citat de platforma 360medical.ro. 
În a doua parte a studiului, cercetătorii au analizat modele de animale mari, care au avut ovarele îndepărtate pentru a simula menopauza, și pe care le-au tratat cu tamoxifen timp de 2,5 ani.
Cercetatorii au descoperit că și aceste modele au avut un nivel ridicat de lactobacillus în țesutul mamar.
În a treia parte a studiului, cercetătorii au analizat țesut mamar cu tumori ER+ ale unor paciente care au fost tratate cu una sau două terapii endocrine neoadjuvante, cu inhibitori de aromatază sau faslodex.

Cercetări și după operația la sân

După operația de cancer de sân, cercetătorii au analizat tumorile și au descoperit că femeile care au prezentat un nivel ridicat de bacterii gram-pozitive în tumori, au avut și un nivel mai scăzut de creștere al celulelor canceroase.
„Luate împreună, noile cercetări sugerează că bacteriile probiotice pot spori activitățile anti-cancer ale medicamentului tamoxifen și ale altor terapii endocrine țintite, pentru a reduce riscul de cancer de sân ER +“, a mai precizat cercetătoarea citată de platforma 360medical.ro. 

Potrivit unui alt studiu recent, depresia ar putea fi tratată și cu probiotice, ceea ce este o veste excelentă pentru cei peste 10% de oameni afectați la nivel mondial.

Cercetarea a implicat 47 de voluntari depresivi, iar rezultatele au fost uimitoare după administrarea probioticelor.

Mai multe detalii aici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel