Sari la conținut

Tinerii, mai bolnavi la bătrânețe decât generațiile de ieri

Sursa: Pixabay

Studiu: Tinerii, mai predispuși la boli când vor fi în vârstă, comparativ cu generațiile anterioare. Studiul mai arată că tinerii de azi sunt tot mai sensibili

Generațiile recente de adulți din Statele Unite sunt mai susceptibile de a avea un număr mai mare de probleme de sănătate la bătrânețe decât generațiile dinaintea lor.

Potrivit unui studiu realizat de Penn State și Texas State University, frecvența tot mai mare de raportare de multiple probleme de sănătate la bătrânețe (sau multimorbiditate) este o amenințare serioasă la adresa sănătății.

Acest lucru poate pune o presiune sporită asupra bunăstării adulților în vârstă, precum și asupra sistemelor de asigurări medicale și federale, mai ales că numărul de adulți cu vârsta de peste 65 de ani din SUA este prevăzut să crească cu peste 50% până în 2050.

Și nu are legătură cu pandemia

Potrivit Medical Xpress, Steven Haas, profesor asociat de sociologie și demografie la Penn State, a spus că rezultatele confirmă alte cercetări recente care sugerează că starea de sănătate a generațiilor mai recente din SUA este mai proastă decât cea a predecesorilor lor în mai multe moduri.

„Chiar și înainte de pandemia de COVID-19, începeam să vedem scăderi ale speranței de viață în rândul americanilor de vârstă mijlocie, o inversare a tendinței care dura de peste un secol.

În plus, în ultimii 30 de ani, sănătatea populației din S.U.A. a rămas în urmă față de alte țări cu venituri mari, iar descoperirile noastre sugerează că SUA va continua să rămână în urmă față de semenii noștri”, a spus Haas, citat de platforma online descopera.ro.

Potrivit oamenilor de știință care au realizat studiul, aceste descoperiri ar putea ajuta la informarea politicilor pentru abordarea sănătății potențial în scădere a populației tot mai mari de adulți în vârstă.

Lucrarea a fost publicată recent în The Journals of Gerontology: Series B și a fost realizată și de Ana Quiñones, de la Oregon Health & Science University.

Au fost studiați adulți cu vârsta de minimum 51 de ani

Pentru studiu, cercetătorii au examinat date despre adulți cu vârsta de cel puțin 51 de ani și din Health and Retirement Study, un sondaj reprezentativ la nivel național asupra americanilor în vârstă.

Studiul a măsurat multimorbiditatea utilizând un număr de nouă afecțiuni cronice: boli de inimă, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet, artrită, boli pulmonare, cancer (cu excepția cancerului de piele), simptome depresive ridicate și tulburări cognitive.

Cercetatorii au explorat și variația condițiilor specifice care determină diferențele generaționale în multimorbiditate.

Ei au descoperit că generațiile de adulți născuți mai recent au mai multe șanse să raporteze mai multe probleme de sănătate la bătrânețe și să experimenteze apariția acestor afecțiuni cronice mai devreme în viață.

Care este categoria cea mai afectată

„De exemplu, atunci când îi comparăm pe cei născuți între 1948 și 1965 (denumiți Baby Boomers) cu cei născuți în ultimii ani ai Marii Depresiuni (între 1931 și 1941) la vârste similare”, a spus Haas, „Baby Boomers au prezentat un număr mai mare de afecțiuni cronice de sănătate.

Baby Boomers au raportat două sau mai multe afecțiuni cronice de sănătate la vârste mai mici”.

Cercetătorii au descoperit și că factorii socio-demografici precum rasa și etnia, dacă persoana s-a născut în SUA, circumstanțele socioeconomice din copilărie și sănătatea din copilărie au afectat riscul de multimorbiditate pentru toate generațiile.

Cele mai răspândite afecțiuni

Printre adulții cu multimorbiditate, artrita și hipertensiunea arterială au fost cele mai răspândite probleme pentru toate generațiile și au existat dovezi că simptomele depresive mari și diabetul au contribuit la diferențele generaționale observate în riscul de multimorbiditate.

Nicholas Bishop, profesor asistent la Universitatea de Stat din Texas, a spus că ar putea exista mai multe explicații pentru aceste descoperiri.

Există și o explicație?

„Generațiile născute mai târziu au avut acces la medicină modernă mai avansată pentru o perioadă mai lungă a vieții lor, prin urmare ne-am aștepta ca ei să aibă o sănătate mai bună decât cei din generațiile anterioare”, a spus Bishop.

„Deși acest lucru este parțial adevărat, tratamentele medicale avansate le pot permite persoanelor să trăiască cu mai multe afecțiuni cronice care odată s-ar fi dovedit fatale, crescând potențial probabilitatea ca orice persoană să sufere de multimorbiditate”, a mai menționat Bishop.

Potrivit lui Bishop, adulții în vârstă din generațiile mai recente au avut și o expunere mai mare la factori de risc pentru sănătate precum obezitatea, care crește probabilitatea ca ei să se confrunte cu boli cronice.

Progresele medicale au fost, de asemenea, însoțite de o mai bună supraveghere și măsurare a bolii, ceea ce a condus la identificarea afecțiunilor cronice care în trecut ar fi putut rămâne nediagnosticate.

Cercetătorii vor continua studiile pentru a obține mai multe date concludente și pentru a putea găsi explicații ce ar putea fi de folos la un moment dat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel