Sari la conținut

Probioticele, luate cu antidepresive, reduc simptomele depresiei

Suplimente cu probiotice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Probioticele, rol major pentru pacienții

Probioticele reduc simptomele depresiei. Un intestin nesănătos poate afecta sănătatea mentală și fizică a unei persoane, deoarece duce la pierderea imunității și șansele de a dezvolta afecțiuni precum tulburări gastro-intestinale, boli cardiovasculare, anxietate, stres și depresie.

Oamenii de știință au descoperit că pacienții cu antidepresive pot avea simptome reduse ale tulburărilor mintale atunci când sănătatea intestinală este îmbunătățită cu probiotice.

Într-un studiu au fost analizați 49 de adulți diagnosticați cu tulburare depresivă majoră, care nu au avut un răspuns complet la antidepresivele prescrise. Participanții au primit antidepresive timp de opt săptămâni.

Probioticele, luate cu antidepresive, reduc simptomele depresiei

Odată cu tratamentul, 24 dintre ei au primit un supliment probiotic care conținea 14 tulpini de bacterii, iar restul au primit un placebo identic.

Toți participanții au prezentat îmbunătățiri ale simptomelor după opt săptămâni. Cu toate acestea, cei care au fost suplimentați cu probiotice au prezentat îmbunătățiri marcate începând cu săptămâna a patra.

Cercetătorii au observat că probioticele au un efect puternic asupra reducerii atât a depresiei, cât și a anxietății, cu un efect mai mare asupra simptomelor de anxietate.

„Răspunsul non sau parțial la antidepresive este o problemă uriașă și acest studiu este un prim pas important în explorarea potențialului terapeutic al probioticelor ca tratament pentru depresie.

Am descoperit că probioticele erau un supliment acceptabil și tolerabil la persoanele care luau deja medicamente antidepresive. Acest lucru deschide acum calea pentru studii care să analizeze dacă vedem aceste efecte benefice ale probioticelor asupra depresiei și anxietății la populații mai mari de pacienți”, a spus James Stone, un investigator principal al studiului, potrivit Medical Xpress

Se estimează că 280 de milioane de oameni suferă de depresie în întreaga lume. Studiile au arătat că trei din cinci persoane cu depresie nu răspund pe deplin la tratamentele de primă linie care utilizează antidepresive și continuă să prezinte simptome.

Cel mai recent studiu sugerează utilizarea probioticelor ca tratament adjuvant, împreună cu antidepresive, deschizând în același timp calea pentru a investiga în continuare beneficiile probioticelor asupra stării de spirit și a sănătății mintale.

„Axa intestin-creier este o zonă cu adevărat fascinantă și în evoluție rapidă a cercetării microbiomului. Descoperirile acestui studiu pilot reprezintă un pas important înainte în înțelegerea noastră a rolului probioticelor în starea de spirit și sănătatea mintală”, a explicat dr. Viktoriya Nikolova, primul autor al studiului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel