Sari la conținut

Probleme cu memoria și vederea? Iată ce alimente trebuie să introduci în alimentație!

memoria
Sursă foto: Pixabay
"Viața" memoriei poate fi prelungită până la adânci bătrâneți dacă țineți creierul permanent în priză

Probleme cu memoria și vederea? Toată lumea uită uneori lucrurile. Cât de des ți-ai căutat greșit cheile mașinii sau ai uitat numele unei persoane pe care tocmai ai întâlnit-o?

Un anumit grad de probleme de memorie, precum și o scădere modestă a altor abilități de gândire, este o parte destul de comună a îmbătrânirii. Cu toate acestea, există o diferență între modificările normale ale memoriei și pierderea memoriei asociate bolii Alzheimer și tulburărilor asociate. Și unele probleme de memorie sunt rezultatul unor afecțiuni tratabile.

“Pe masura ce imbatranim, viteza de procesare a creierului incetineste si scade si capacitatea de a ne aminti informatii”, explica dr. Anne Fabiny, sef al departamentului de geriatrie in cadrul Cambridge Health Alliance si lector la Harvard Medical School.

Pierderile de memorie sunt suparatoare, dar nu constituie neaparat un semn de dementa, declara Dr. Gad Marshall, lector de neurologie in cadrul Harvard Medical School. Secretul este sa observi cat de des apar acestea.  “Trebuie sa identificam un tipar al acestora”, afirma acesta.

“Se intampla de cateva ori pe saptamana sau o data sau de doua ori pe luna? Sunt schimbari fata de acum cinci sau zece ani? Se inrautateste situatia pe zi ce trece?”

Uitarea poate fi un proces normal in cadrul imbatranirii. Scaparile de memorie pot fi cauzate de alte conditii sau afectiuni, precum:

  • Lipsa somnului
  • Stres
  • Medicamente, precum cele pe care le iei impotriva alergiilor, durerilor cronice si urgentei sau incontinentei urinare
  • Alcool (cateva pahare sau mai multe deodata)
  • Deficienta de vitamina B12
  • Afectiuni ale tiroidei
  • Depresie majora si alte afectiuni psihiatrice

Pentru a-ți îmbunătăți memoria și vederea îți recomandăm o listă de alimente pe care să le introduci în alimentație.

Morcovii

Morcovii sunt cunoscuti de o perioada lunga de timp ca fiind esentiali pentru sanatatea ochilor. Se pare ca acestia stimuleaza si creierul.

Morcovii contin un compus numit luteolina, care ar putea reduce problemele de memorie care apar odata cu varsta si inflamatia din creier, potrivit unui studiu publicat in revista Nutrition in 2010.

Alte alimente care au un continut ridicat de luteolina: uleiul de masline, ardeii iuti si telina.

Fructele de padure

Daca doriti sa va imbunatatiti memoria, studiile recente recomanda adaugarea fructelor de padure in dieta dumneavoastra.

Un studiu, publicat in 2010 in Journal of Agricultural and Food Chemistry, a descoperit ca noua adulti, care aveau probleme cu memoria, si-au imbunatatit abilitatile de invatare dupa ce au primit suplimente zilnice cu fructe de padure.

Intr-un raport din 2009, cercetatorii au examinat mai multe studii care aratau ca fructele precum afinele si capsunile, care sunt bogate in antioxidanti, pot reduce un tip de stres din celule, asociat cu imbatranirea.

Peștele

Peștii precum somonul, păstrăvul și sardinele sunt surse bogate de acizi grași omega-3. Aproximativ 60% din creierul tău este format din grăsimi, iar jumătate din acea grăsime este de tipul omega-3.

Creierul tău folosește omega-3 pentru a genera celulele nervoase, iar aceste grăsimi sunt esențiale pentru învățare și memorie. Omega 3 are, de asemenea, câteva beneficii suplimentare pentru creierul tău, precum încetinirea declinului mental legat de vârstă și pot ajuta la evitarea bolii Alzheimer.

Cafeaua si ceaiul

Cafeaua si ceaiulpot preveni aparitia afectiunii Alzheimer si imbunatatesc functiile cognitive.

Un studiu din 2010, publiccat in  Journal of Alzheimer’s Disease, a descoperit ca atunci cand cercetatorii le ofereau soarecilor cafea, progresul bolii Alzheimer incetinea sau nu se mai dezvolta. Cercetatorii au afirmat ca pe baza acestor descoperiri cafeaua ar putea fi utilizata ca un posibil tratament terapeutic pentru persoanele care sufera de boala Alzheimer.

Ceaiul are, de asemenea, efecte protective asupra creierului. Consumatorii de ceai au avut rezultate mai bune la testele de memorie si la cele de procesare a informatiei, potrivit unui studiu efectuat in 2010.

Curcuma

Curcumina, ingredientul activ din curcuma, s-a dovedit că traversează bariera hematoencefalică, ceea ce înseamnă că poate pătrunde direct în creier și poate aduce beneficii celulelor de acolo.

Este un puternic compus antioxidant și antiinflamator care a fost legat de următoarele beneficii pentru creier: îmbunătățirea memoriei la persoanele cu Alzheimer, ameliorarea depresiei și creșterea noilor celule cerebrale.

Semințe de dovleac

Semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de magneziu, fier, zinc și cupru, nutrienți importanți pentru sănătatea creierului.

  • Zinc: este crucial pentru semnalizarea nervoasă. Deficiența de zinc a fost legată de multe afecțiuni neurologice, inclusiv boala Alzheimer, depresia și boala Parkinson.
  • Magneziu: Magneziul este esențial pentru învățare și memorie. Nivelurile scăzute de magneziu sunt legate de multe boli neurologice, inclusiv migrene, depresie și epilepsie.
  • Cupru: Creierul tău folosește cuprul pentru a ajuta la controlul semnalelor nervoase.
  • Fier: Deficiența de fier este adesea caracterizată prin ceață cerebrală și afectarea funcției creierului.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel