Sari la conținut

Probleme digestive foarte grave raportate de „sute de mii de persoane” care au luat acest medicament în vogă

pastila
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Un nou studiu sugerează că persoanele care iau medicamente injectabile populare pentru pierderea în greutate, inclusiv Wegovy, Ozempic, Saxenda și Victoza, pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta probleme digestive grave, cum ar fi paralizia stomacului, pancreatita și obstrucțiile intestinale, în comparație cu cei care iau alte tipuri de medicamente pentru pierderea în greutate.

Studiul a constatat că riscurile ca aceste evenimente să se întâmple pacienților individuali par a fi rare – aproximativ 1% dintre persoanele care iau Ozempic au fost diagnosticate cu paralizie stomacală, de exemplu. Dar faptul că cererea pentru aceste medicamente a explodat este îngrijorător pentru că, spun cercetătorii, până și riscurile rare ar putea însemna sute de mii de cazuri noi.

Zeci de milioane de persoane din întreaga lume folosesc astfel de medicamente injectabile devenite din ce în ce mai populare pentru pierderea în greutate.

„Când aveți milioane de oameni care folosesc aceste medicamente, știți, un risc de 1% se traduce în continuare pentru mulți oameni care pot experimenta aceste evenimente”, a spus autorul principal al studiului, dr. Mahyar Etminan, epidemiolog la Universitatea British Columbia, potrivit CNN.

Probleme medicale pe care cei care folosesc aceste medicamente le riscă nu sunt ușoare, avertizează autorii studiului, care precizează că obstrucțiile intestinale, de exemplu, pot fi urgențe medicale.

Gânduri suicidare

CNN a relatat într-un reportaj anterior despre cazuri de paralizie a stomacului la persoane care au luat unele dintre aceste medicamente promovate online pentru efectul de pierdere rapidă în greutate.

„Îmi doresc să nu mă fi atins niciodată de ele. Îmi doresc să nu fi auzit de ele în viața mea. cest medicament mi-a făcut viața un iad. (…) M-a costat bani. M-a costat mult stres; m-a costat zile și nopți (…) Nu merită”, a spus, potrivit CNN, Joanie Knight, în vârstă de 37 de ani, din Angie, Louisiana.

Efectele secundare îngrijorătoare menționate în prospect

Actualele prospecte pentru Wegovy și Saxenda avertizează cu privire la o serie de efecte secundare grave, inclusiv inflamația pancreasului, probleme ale vezicii biliare, blocaj intestinal, probleme renale, reacții alergice grave, creșterea ritmului cardiac, gânduri suicidare și afectarea vederii (la persoanele care au și diabet).

slabire rapida
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Totodată, pe eticheta de avertizare a Ozempic a fost adăugat recent un avertisment privind ileusul (ocluzie intestinală)

Cele mai frecvente efecte secundare aspra cărora prospectele acestor medicamente avertizează sunt sunt nasuea (senzație de vomă), vărsăturile și constipația.

Persoanele cu antecedente de anumite tipuri de cancere tiroidiene ereditare sunt, de asemenea, avertizate să nu ia aceste medicamente.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel