marți, ianuarie 25, 2022

Aproape 190.000 de adulți și 22.000 de copii din România suferă de probleme diagnosticate de sănătate mintală, ceea ce înseamnă peste 1% din populația țării. Conform ultimelor informațiilor oficiale*, la 30 septembrie 2015, în România trăiau 212.293 de persoane cu probleme de sănătate mintala, în creștere cu 2995 de persoane față de statisticile oficiale din 30 septembrie 2014. Dizabilitățile mintale și psihice ocupă primul loc în topul dizabilităților la români, fiind urmate de dizabilități fizice (177.217 persoane) și dizabilități somatice (148.531).  În total, numărul de persoane cu dizabilități dat publicității de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este de 759.019 persoane.

Te-ar mai interesa: Predicția lui Bill Gates, pentru omenire. Ce ne aș...

Depresia în topul bolilor care generează dizabilități mintale și psihice

Una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală din România este depresia, aceasta reprezentând și principala cauză a dizabilităților prezente la tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani, conform unui raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tot OMS arată că la nivel mondial depresia este pe primul loc în ceea ce privește dizabilitățile mintale, organizația mondială estimând că în lume trăiesc în jur de 350 de milioane de oameni care suferă de depresie, majoritatea fiind femei.

Te-ar mai interesa: O tânără a murit la doar 25 de ani după ce a luat ...

 Având în vedere numărul tot mai mare de români care sunt diagnosticați cu probleme de sănătate mintală și psihice, trebuie să înțelegem că depresia, una dintre cele mai răspâdinte formă a acestor dizabilități, este o problemă de sănătate publică. Depresia nu este o simplă modificare a dispoziției sau a stărilor emoționale, depresia este o boală care se diagnostichează și se tratează. Dacă nu este tratată la timp, depresia poate duce la sinucidere, fenomen care afectează 800.000 de oameni în fiecare an la nivel mondial și care reprezintă al doilea motiv de deces în rândul tinerilor între 15 și 29 de ani. Statul trebuie să ia măsuri pentru a asigura accesul românilor la servicii specializate de diagnosticare, sprijin și tratament pentru sutele de mii de oameni afectați de acest flagel al secolului 21, a declarat Adrian Socol, psiholog în cadrul Fundației Estuar.

Te-ar mai interesa: Care este vârsta ideală de apariție a menopauzei? ...

În acest context, organizațiile din domeniul sănătății mintale din cadrul MindReset.Net – Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală, printre care Fundația Estuar și Liga Română de Sănătate Mintală, trag un semnal alarmă cu privire la creșterea continuă a numărului de persoane care suferă de problemene de sănătate mintală și solicită autorităților să ia măsuri urgente și concrete cu privire la politicile publice din domeniu.

Te-ar mai interesa: Moment critic pentru evoluția pandemiei! OMS avert...

Concret, MindReset.Net – Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală, solicită Guvernului României să ia următoarele măsuri:

 

  • Să adopte toate măsurile adecvate legislative, administrative şi de altă natură pentru implementarea drepturilor recunoscute prin Legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 cu adăugările și modificările ulterioare;
  • Să ia toate măsurile corespunzătoare, inclusiv cele legislative, pentru a modifica sau abroga legile, reglementările, cutumele şi practicile existente care constituie discriminare împotriva persoanelor cu dizabilităţi mintale;
  • Să ia în considerare protecţia şi promovarea drepturilor omului pentru persoanele cu dizabilităţi mintale în toate politicile şi programele;
  • Să ia toate măsurile corespunzătoare pentru a elimina discriminarea pe criterii de dizabilitate mintală de către orice persoană, organizaţie sau întreprindere privată;
  • Să susţină formarea, în domeniul drepturilor recunoscute la nivel national și european, a profesioniştilor şi a personalului care lucrează cu persoane cu dizabilităţi mintale, în vederea îmbunătăţirii furnizării asistenţei şi serviciilor.
  • În privinţa drepturilor economice, sociale şi culturale, guvernul roman să acţioneze cu toate resursele disponibile şi în cadrul cooperării internaţionale, dacă este cazul, pentru a asigura, în mod progresiv, exercitarea deplină a acestor drepturi.
  • În dezvoltarea şi implementarea legislaţiei şi a politicilor, ca şi în alte procese de luare a deciziilor referitoare la problemele privind persoanele cu dizabilităţi mintale să se consulte îndeaproape şi șă implice în mod activ persoanele cu dizabilităţi, inclusiv copiii cu dizabilităţi mintale, prin organizaţiile care îi reprezintă.
  • Nu va exista nici o restricţie sau derogare de la nici un drept al omului şi de la nici o libertate fundamentală recunoscută sau existentă conform legii, convenţiilor, reglementărilor sau cutumelor.

AICI găsiți lista organizațiilor semnatare.

 

Prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România și consiliere gratuită pentru tinerii între 19 și 29 de ani

 

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor și autorităților, Fundația Estuar a lansat la sfârșitul anului trecut prima hartă interactivă din domeniul sănătății mintale din România. Cu ajutorul voluntarilor și specialiștilor din domeniu, Fundația Estuar a cartografiat până în acest moment peste 600 de instituții de stat și organizații neguvernamentale din domeniul sănătății mintale, într-un demers unic care își propune să faciliteze accesul persoanelor cu probleme de sănătate mintală la servicii specifice. Pe lânga cartofierea actorilor din domeniul sănătății mintale din România, Fundația Estuar oferă și consiliere psihologică gratuită tinerilor între 19 și 29 de ani.

Te-ar mai interesa: Cel mai bun remediu împotriva depresiei. Nu te aşt...

 

*Informații date publicității de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Mai multe detalii pe http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/protectie-sociala/ppd

 

Pentru mai multe detalii despre proiectul MindReset.Net – Rețeaua Națională pentru Sănătate Mintală accesați www.estuar.org și pagina de Facebook

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private