Sari la conținut

Problemele intime cu care se confruntă femeile de toate vârstele

probleme

Problemele intime: Multe femei au probleme cu contactul intim, cel puțin o dată în viața lor. Vom analiza unele forme de disfuncționalități intime feminine și sfaturi cum puteți remedia situația.

Conform Asociației de consiliere intimă, problemele intime afectează aproximativ 1 din 3 femei tinere și de vârstă mijlocie și aproximativ 1 din 2 femei în vârstă.

Pentru a identifica motivele care stau la baza disfuncției intime, trebuie să luați în considerare atât factorii fizici, cât și cei psihologici, inclusiv relația cu partenerul.

Diminuarea dorinței intime

O dorință intimă redusă (pierderea libidoului) afectează unele femei în anumite momente ale vieții, cum ar fi în timpul sarcinii, după ce ați născut sau în perioadele de stres. Dar unele femei o experimentează tot timpul.

O pierdere a libidoului poate avea o serie de cauze fizice sau psihologice,cum ar fi:

  • probleme în relație
  • depresie
  • traume psihice sau fizice anterioare
  • oboseală
  • diabet – atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2
  • tulburări hormonale, cum ar fi o glandă tiroidă hiperactivă sau hipoactivă
  • consumul excesiv de alcool sau consumul de droguri
  • anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele de tip SSRI

Libidoul poate scădea și dacă scade nivelul natural de testosteron al unei femei. Testosteronul este produs în ovare și glandele suprarenale, astfel încât nivelurile pot scădea dacă acestea sunt eliminate sau nu funcționează corect.

Probleme de orgasm

Acestea pot fi împărțite în 2 tipuri:

  • primar – atunci când o femeie nu a avut niciodată un orgasm
  • secundar – când o femeie a avut orgasm în trecut, dar nu poate avea acum

Unele femei nu trebuie să aibă orgasm pentru a se bucura de contactul intim, dar incapacitatea de a ajunge la orgasm poate fi o problemă pentru unele femei și partenerii lor.

Motivele pentru care o femeie nu poate avea orgasm pot include:

  • frica sau lipsa de cunoștințe despre contactul intim
  • insuficientă stimulare eficientă
  • probleme în relație
  • senzație de depresie sau stres
  • experiență intimă traumatică anterioară

Se cercetează anumite condiții de sănătate care afectează aportul de sânge și nervi la clitoris pentru a vedea dacă aceastea afectează orgasmul.

Terapia cu un specialist poate ajuta o femeie să depășească problemele de orgasm. Aceasta implică explorarea sentimentelor ei despre sine, despre contactul intim și despre relația ei.

Durere în timpul actului intim

Durerea în timpul actului intim – numită și dispareunie – poate fi cauzată de vaginism.

Vaginismul este atunci când mușchii din sau din jurul vaginului intră în spasm, făcând relațiile intime dureroase sau imposibile. Poate fi foarte supărător și dureros.

Se poate întâmpla dacă o femeie asociază actul intim cu durerea sau dacă a suferit traume vaginale, cum ar fi o epiziotomie în timpul nașterii.

Poate proveni, de asemenea, din probleme de relație, frica de sarcină sau stări dureroase ale vaginului și ale zonei înconjurătoare.

Contactul intim după menopauză

Durerea în timpul contactului intim este frecventă după menopauză, deoarece nivelurile de estrogen scad, ceea ce poate determina vaginul să se simtă uscat.

Acest lucru poate afecta dorința unei femei de a avea contact intim, dar există creme de lubrifiere care vă pot ajuta.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel