Sari la conținut

Proces cu Spitalul de copii „Sf.Maria” din Iași. Părinții solicită daune de 3,35 mil de euro.Cazul nu este similar: alți părinți solicită daune de 5 mil de euro

spital
Sursa foto: Europa FM
Reorganizarea spitalelor

Rudele unui copil care s-a stins din viață, anul trecut, la Spitalul de copii „Sf.Maria” din Iași, au dat în judecată spitalul și pe medicul curant Sidonia Susanu, potrivit ReporterIS.

Motivația reclamanților: decesul a fost cauzat de infecții nosocomiale contactate în timpul internării

Reclamanții cer judecătorilor să oblige pârâții, în solidar, la plata unor daune de 3,35 milioane de euro. Motivația: decesul a fost cauzat de infecții nosocomiale contactate în timpul internării, în spital desfășurându-se lucrări de șantier, precum și de decizii eronate ale medicului Susanu, inclusiv neconvocarea unei comisii abilitate care să analizeze posibilitatea transferului în străinătate.

Recent, doctorul Sidonia Susanu a devenit celebru în lumea medicală după ce a replantat brațele unei fete din Botoșani, fiind decorată și de președintele României.

Este cel de-al doilea proces din acest an în care Spitalului „Sf. Maria” i se solicită daune în urma decesului unui copil tratat aici. În precedenta acțiune, suma pretinsă de reclamanți este de peste 5 milioane de euro.

Sidonia Susanu
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei / Sidonia Susanu

Daune morale de 3.35 milioane de ura

În acțiunea recentă reclamanții solicită completului de judecată să oblige pârâții, în solidar, la plata unor daune morale de 3,35 milioane de euro. Părinții pretind câte 1 milion de euro, sora și frații câte 350.000 de euro, iar bunica – 300.000 de euro. De asemenea, familia mai solicită 10.000 de lei daune materiale aferente cheltuielilor de înmormântare.

În prezent, dosarul nu are stabilit un prim termen de judecată, stadiul fiind la nivelul în care unitatea medicală și medicul urmează să primească copii după acțiune și să depună întâmpinări cu puncte de vedere legate de susținerile reclamanților.

Membrii familiei susțin că, în spital, în zilele de după internare, pentru a fi operat, băiatul a fost transportat prin zone de șantier, cu moloz – la acel moment se derula un contract de renovare a unității medicale.

Analizele medicale ce arată că pacientul prezenta infecții nosocomiale după internarea copilului în spital

O analiză medicală din data de 15 februarie indica deja faptul că Ștefănel era infectat cu stafiloccocus haemolyticus și acinetobacter baumannii, iar, pe 22 februarie, cu pseudomonas aeruginosa, pentru care, însă, tratamentul cu antibiotice a început de-abia pe 1 martie, ceea ce, afirmă familia, „a facilitat infectarea celorlalte zone vulnerabile”.

În total, 18 analize din perioada 15 februarie-7 martie 2023 au arătat că pacientul prezenta infecții nosocomiale cu cele trei bacterii, în condițiile în care, la internare, analizele nu indicau prezența nici uneia în corpul băiatului.

Reclamanții mai acuză faptul că Susanu l-a operat prea des pe copil, ceea ce a presupus anestezii generale care i-au suprasolicitat corpul și că, după ce a dezvoltat fenomene de șoc septic, i-a administrat un antibiotic care, potrivit prospectului, era nerecomandat persoanelor sub 18 ani întrucât le poate afecta creșterea.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel