miercuri, martie 22, 2023

Cercetătorii britanici au creat o făină produsă din leguminoase ce scad nivelul glucozei din sânge. Făina are la bază legume precum năut, linte și fasole. Toate acestea sunt utile în controlul greutății și reducerea riscului bolilor de inimă.

Spre deosebire de alte tipuri de făină, aceasta a fost obținută printr-o nouă metodă de măcinare, care păstrează structura fibroasă a leguminoaselor.

Te-ar mai interesa: STUDIU. Toate contraceptivele hormonale cresc risc...

Oamenii de știință sunt de părere că înlocuirea făinii de grâu cu această versiune ar reduce obezitatea, dar și riscul de diabet și boli cardiovasculare.

Oamenii de știință au descoperit că adăugarea făinii de năut cu celule întregi în pâine a crescut semnificativ eliberarea semnalelor de sațietate de la intestin la creier, ceea ce înseamnă că oamenii s-au simțit mai sătui după ce au mâncat.


Tudor Ciuhodaru: aliment extrem de sănătos

Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a vorbit la Antena 3 CNN despre beneficiile năutului pentru sănătate.

„Năutul este folosit de vreo 7.500 de ani. Vorbim despre un aliment extrem de sănătos(…). Este un aliment extrem de util din multe puncte de vedere, pentru că pe de o parte este bogat în fibre, iar pe de altă parte este cu colesterol 0”, a spus medicul, la emisiunea „News Magazine”.

Te-ar mai interesa: Raport medical îngrijorător: acest tip de pește cr...

„17 grame de fibre la 100 grame de năut înseamnă aproape asigurarea integrală a dozei de fibre necesare zilnic pentru o doamnă sau o domnișoară, și aproape undeva pe la jumate din ceea ce înseamnă doza de fibre necesare pentru un bărbat. Așa că vă dați seama, de la reglarea metabolismului, asigurarea tranzitului intestinal, a trece pe un metabolism bogat în proteine, toate acestea înseamnă de fapt un regim echilibrat”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Te-ar mai interesa: Tratament revoluţionar pentru pacienţii cu leucemi...

„Supa de năut, năutul în salată, humusul sunt folosite de-a lungul timpului în istorie și au fost cu beneficii importante asupra sănătății noastre”, a completat el.

Aspectul, gustul si originea nautului


Nautul este o planta leguminoasa numita, in limba latina, Cicer arietinum. In functie de sortiment, ai putea-o gasi pe piata si sub denumirea de fasole Garbanzo sau fasole egipteana. Cuvantul „naut” provine din cuvantul turc „nohut” si a intrat in limba romana, pe vremea cand Dobrogea era parte a Imperiului Otoman, sub forma arhaica „nahut”.

Te-ar mai interesa: Semne ale deficitului de vitamine pe care TREBUIE ...

Multa vreme, nautul a fost cunoscut si sub denumirea de mazarea berbecilor, din pricina faptului ca fiecare boaba prezinta o excrescenta care seamana, potrivit unora dintre botanisti, cu un corn de berbec. Cel mai adesea, boabele de naut au culoarea roz, galbena sau verde. Gustul lor se remarca prin aroma de pamant cu nuante de nuca.

In Orientul Mijlociu, nautul salbatic este cunoscut inca de acum 7.500 ani. Cultivarea lui a inceput in jurul anului 3.000 I.Hr.. De-a lungul vremii, a fost un ingredient preferat de greci, de romani si de egipteni. Astazi, lideri ai productiei mondiale de naut sunt India, Australia si Pakistan. Anul trecut, s-au recoltat, in lume, 9.950.000 de tone de naut.

Te-ar mai interesa: Planta care reduce semnificativ nivelul zahărului ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private