Sari la conținut

Produsul de pe rafturile magazinelor care ne DISTRUGE creierul și neuronii. Îl consumăm fără să știm!

Medicul neurochiurg Vlad Ciurea ne vorbește despre un produs pe care îl regăsim pe rafturile magazinelor și care consumat în cantități mari, provoacă daune creierului.

Deși este gustoasă și cu 0 calorii, substanța vine la pachet cu o serie capcane, cu atât mai mult cu cât consumatorii nu știu să citească etichetele.

Fără să ne dăm seama, această substanță este pusă în produse precum conserve, muștar, ketchup, supe sau chiar iaurturi.

Substanța este cunoscută sub numele de E951, un îndulcitor considerat de 200 de ori mai dulce decât zahărul.

Renumitul neurochirurg prof. univ. dr. Vlad Ciurea spune despre acest îndulcitor ne poate ataca neuronii, mergând „până la epuizare și distrugere”.

„Cel mai bun „supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală. Cea de la țară, dacă se poate, de la micii producători. O mâncare ținută cât mai puțin la congelator, fără aditivi, fără coloranți.

Pentru că, pe lângă apă, odihnă și oxigen, și mâncarea este importantă pentru creierul nostru. E bine de știut că mâncarea procesată vine uneori „la pachet” cu surprize neplăcute pentru organism, celebrele E-uri.

Unele sunt teribil de periculoase. Am colaborat la scrierea unui Ghid de buzunar chiar pe această temă.

Un exemplu: E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere.

Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici.

Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris Vlad Ciurea, pe pagina sa de Facebook.

Aditivul E951 aspartam se găsește în..

  • E951 aspartam este utilizat în băuturi nealcoolice (băuturi aromate pe bază de apă, de lapte și produse derivate din lapte, sau produse pe bază de sucuri de fructe) cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr;
  • E951 aspartam se folosește și în deserturi și produse similare, doza acceptată de legislația în vigoare este de 1000 mg/kg (deserturi aromate pe bază de apă, preparate pe bază de lapte, deserturi pe bază de fructe și legume, de ouă, de cereale, de grăsimi) cu valoare energetică redusă sau fără adaos de zahăr;
  • E951 aspartam se găsește și în snacks-uri pe bază de amidon, în nuci și alune glasate preambalate, uscate și cu adaosuri de arome;
  • E951 aspartam este și în cerealele pentru micul dejun.
  • E951 aspartam nu lipsește din produsele de cofetărie ( pe bază de cacao sau fructe uscate, pe bază de amidon, în paste tartinabile pe bază de cacao, lapte, fructe uscate sau grăsimi) cu valoare energetică redusă sau fără zahăr.
  • E951 aspartam se mai găsește și în diverse produse de cofetărie fără zahăr.
  • În guma de mestecat, în dropsuri pentru împrospătarea respirației, fără zahăr.
  • În băuturi nealcoolice și alcoolice (cidru și rachiu de pere, bere fără alcool sau cu un conținut redus de alcool.
  • În băuturi spirtoase, vin și băuturi nealcoolice se adaugă E951 aspartam în cantitate de 600 mg/L.
  • Aceeași doză este admisă și în băuturile spirtoase cu o concentrație de alcool de până la 15% vol.

Alte utilizări ale aspartamului

E951 aspartam se mai folosește în gemuri, jeleuri, marmelade, în preparate din fructe și legume, în fructe conservate. În conserve de fructe și legume dulci-acrișoare, în conserve și semiconserve dulci-acrișoare de pește, marinate de pește, de crustacee și moluște.

Pentru supe cu valoare energetică redusă, aspartamul se adaugă în doze de 110 mg/kg. În sosuri și în muștar, 350 mg/kg, iar în unele produse fine de brutărie destinate unei alimentații speciale, 1700 mg/kg.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: