Sari la conținut

Prof. Adrian Streinu-Cercel: Stafilococul auriu poate cauza forme grave de penumonie și de meningită

Stafilococul auriu, pe cât de nepericulos este atunci când se află în locurile lui de rezidență, pe atât de ucigător este atunci când ajunge în plămâni și la creier. 

Stafilococul auriu este o bacterie care trăiește „în pace” cu organismul nostru și se găsește de regulă pe pielea noastră, la nivelul mucoasei nazale și în zona perianală. Am vorbit cu doctorul Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul „Matei Balș”, care ne-a răspuns la câteva întrebări despre această infecție.

O treime din populație îl are

Cu toate că bacteria se găsește, conform statisticilor, la o treime din populație și nu se manifestă, această bacterie își poate părăsi „casa” și poate să creeze o serie de infecții: de la cele superficiale (de la nivelul pielii și al țesuturilor moi), la unele grave care pot asocia infecții sistemice (sepsis) sau chiar meningită.

„Infecția cu stafilococ auriu este o boală caracterizată prin prezența puroiului indus de stafilococ și care se poate manifesta fie la exterior (la nivelul pielii), fie în interiorul organismului, cum ar fi la nivelul plămânilor, unde dă o formă severă de bronhopneumonie.

La nivelul pielii poate să dea de la o banală infecție perunghială (panarițiu), până la infecții severe cutanate și de țesuturi moi, care necesită intervenții chirurgicale de drenaj.

Bronhopneumonie severă

La nivel pulmonar, apare o bronhopneumonie severă care poate fi chiar ucigătoare. Alte două determinări importante pe care le poate da stafilococul auriu sunt la nivelul osului și, respectiv, la nivelul sistemului nervos central. La nivelul osului dă o infecție cronică – osteomielită și care se încălzește din când în când și se exteriorizează la nivelul pielii printr-o fistulă; la nivelul sistemului nervos central poate să dea abcese, respectiv meningită cu stafilococ, care este o formă de obicei, mortală.” explică medicul infecționist.

O greșeală tipică pe care o fac oamenii este că își fac analize, exudate care se folosesc pentru a vedea ce tip de bacterii există la nivelul mucoaselor, și găsesc stafilococul chiar acolo unde ar trebui să fie și, astfel, se alarmează în mod inutil, chiar dacă nu există simptomatologia unei infecții.

„Oamenii se duc și își fac exudate nazale, faringene și găsesc stafilococul în exudatul nazal, unde este prezent în mod normal, apoi se plimbă din doctor în doctor ca să-l trateze cu antibiotice. E greșit! Acest stafilococ se găsește în mod obișnuit pe pielea noastră și la nivelul unor mucoase, dar el nu trebuie tratat, atâta timp cât nu își părăsește locul de rezidență. Îl tratăm atunci când dă leziuni agresive.” explică medicul.

Care sunt semnele infecției cu stafilococul auriu

Simptomatologia pentru o astfel de boală variază de la caz la caz, iar cele mai clare semne ale unei infecții cu stafilococul auriu sunt reprezentate de febră, roșeață sau umflături dureroase. „Dacă vorbim de infecții cutanate, vedem că în locul respectiv apare roșeață, edem (se umflă), durere, apare senzația de zvâcnire la nivel local și dacă zvâcnește este clar că în spate este puroi. Așadar roșeață, umflătură, durere și cu senzație de zvâcnire, la nivelul țesutului cutanat reprezintă în mod clar semne de infecție locală.

Plămânii și creierul

La nivelul plămânului apare tuse productivă, cu expectorație purulentă și în sputa respectivă se găsește stafilococul auriu. În creier, nu mai spun… simptomele sunt clare, febră mare, cu 39-40 de grade, ca și la bronhopneumonie, de altfel; dureri atroce de cap, redoare de ceafă (pacientul nu poate pune bărbia în piept de durere). La puncția lombară se poate observa un lichid cefalorahidian mai degrabă sub formă de puroi galben-cremos”, ne spune medicul Adrian Streinu-Cercel.

Care sunt cauzele și cum se transmite stafilococul auriu

Cauzele sunt multiple – de la imunitatea scăzută, igienă precară, până la traumatisme care permit bacteriei să invadeze sângele precum și alte țesuturi.

Sfaturile specialiștilor

Medicii infecționiști ne atrag atenția că este bine să avem foarte mare grijă cu igiena corporală, să nu folosim obiecte de igienă personală în comun cu o persoană infectată, pentru că stafilococul poate fi și contagios. Dacă este vorba despre stafilococul de la nivelul pielii, pacientul trebuie să aibă o deosebită grijă: să păstreze pielea curată tot timpul, să se hidrateze mereu și să nu se scarpine local (leziunile de grataj permit stafilococului să invadeze țesuturile moi și să dezvolte infecții locale sau diseminate).

Tratament pentru stafilococul auriu

Este foarte important ca, în cazul în care apare o infecție stafilococică cutanată, respiratorie sau cu altă determinare, pacientul să meargă obligatoriu la medic. Tratamentele sunt în funcție de locul unde apare stafilococul, respectiv procesul infecțios. „Dacă este infecție locală se tratează local, iar dacă este vorba de tratament sistemic se folosesc antibiotice speciale care se iau, în funcție de gravitatea bolii – de la 5-7 zile până la 3 săptămâni, în cazul infecțiilor severe. Există antibiotice speciale pentru stafilococul auriu, pe care le recomandă medicul specialist”, încheie doctorul Streinu-Cercel.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel