luni, august 8, 2022

Analizele uzuale vă pot salva viața. De la an la an, tot mai multe cazuri de cancer de sân sunt depistate în România, iar multe paciente pierd lupta cu boala din cauza diganosticării în stadii foarte avansate și a tratamentului slab calitativ

Ecografia mamară, anuală, începând cu vârsta de 20 de ani și mamografia, după 40-45 de ani sunt obligatorii pentru depistarea unui eventual cancer mamar, în stadiu incipient, când boala e vindecabilă.

Te-ar mai interesa: Ce înseamnă când visezi o persoană care a murit. A...

Cancerul care poate fi depistat înainte de apariția simptomelor

Cancerul mamar e una dintre afecțiunile pe care le putem depista înainte să dea vreun semn sau simptom. Ceea ce e un lucru extraordinar. Face parte dintre afecțiunile pentru care merită screening, adică merită depistarea activă, merită investigate pacientele peste 40-45 de ani. În principiu, orice femeie peste 45 de ani, indiferent de alți factori de risc, ar trebui să facă, anual un examen care să fie reprezentat de o ecografie mamară și o mamografie.

În funcție de modificările găsite, de modificările sânilor, de factorii de risc, de caracteristicile pacientei, se poate decide ritmicitatea acestor investigații. În principiu, o mamografie între unul și doi ani, pentru populația generală și dacă e vorba de persoane care nu au născut și sânii sunt mai denși, o ecografie în acest interval e extrem de utilă. Din când în când, la nevoie, un examen RMN mamar”, a explicat, pentru doctorulzilei.ro, prof. dr. Alexandru Blidaru, Președintele Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie.

Te-ar mai interesa: Apelul lui Alexandru Rafila: „Îi îndemn pe c...

Ecografia mamară și mamografia sunt esențiale

Potrivit profesorului Blidaru, screeningul prin mamografie poate să reducă mortalitatea prin cancer mamar pentru că boala poate fi diagnosticată devreme și tratată mai ușor, cu rezultate mult mai bune.

”Nu se cunoaște încă o modalitate de a preveni eficient apariția neoplasmului glandei mamare, însă este cert că diagnosticul precoce este o cale sigură de reducere a mortalității. Cu cât depistarea bolii se face într-un stadiu mai puțin avansat cu atât tratamentul este mai eficient, mai puțin mutilant, și necesită un efort financiar mai redus.

Te-ar mai interesa: Secretul unui zâmbet sănătos și frumos împărtășit ...

Astfel se poate îmbunătăți nu numai rata de supraviețuire  dar și calitatea supraviețuirii. Oricât ar fi de greu, din păcate, trebuie să mergeți la doctor, trebuie să faceți o ecografie mamară o dată pe an, o mamografie la 12-18 luni după 40-45 ani, o ecografie abdominală și un examen citologic Babeș-Papanicolau o dată pe an. Aceste investigații de rutină sunt lucruri care pot salva viața”, a adăugat prof. Blidaru.

Te-ar mai interesa: Ai senzația de nod în gât? Cauze posibile și anali...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private