Sari la conținut

Prof. dr. Dragoș Vinereanu: Mulți sunt în pericol să facă infarct sau AVC fără să știe. Cum se măsoară și se citește corect valoarea tensiunii arteriale

Hipertensiune arterială continuă să se numere printre afecțiunile cardiovasculare care afectează cel mai mult sănătatea românilor, numărând 62% dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare, aceasta determinând la rândul lor 60% din totalul deceselor din România.

În cazul hipertensiunii arteriale două intervenții simple precum măsurarea tensiunii și respectarea întocmai a tratamentului ar putea avea un impact foarte mare asupra calității și duratei vieții românilor. Dl Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu, în calitate de președinte al Fundației Române a Inimii, a vorbit despre conștientizarea și responsabilizarea românilor în ceea ce privește valorile tensionale, în cadrul dezbateriiControlul hipertensiunii arteriale, cheia opririi acestei epidemii cardiovasculare în România”. 

,,Este extrem de importantă conștientizarea românilor în ceea ce privește valorile tensionale și aici sunt două aspecte. Pe de -o parte, conștientizarea în ceea ce privește diagnosticul și riscurile hipertensiunii arteriale, și în al doilea rând, în momentul în care pacienții cu hipertensiune arterială sunt pe tratament, creșterea aderenței la tratament.

Cum se măsoară corect tensiunea arterială

Evident că aici măsurile educaționale, și mă refer la măsuri educaționale extinse, sunt foarte importante atât asupra pacientului, cât și asupra familiei, cât și asupra medicilor care au grijă de pacienții respectivi. Așa cum știm la ora actuală, unul din oamenii care circulă pe stradă și au peste 50 de ani are hipertensiune arterială și, din păcate, nu știe acest lucru.

Iar cei care au hipertensiune arterială și nu știu că au hipertensiune arterială au un risc major de a face complicațiile cele mai importante și cele mai severe ale hipertensiunii arteriale, anume infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral sau afectare renală importantă.

Ca atare, diagnosticul hipertensiunii arteriale devine esențial. Iar diagnosticul hipertensiunii arteriale este foarte simplu. Metoda este: prin măsurarea tensiunii arteriale. Aceasta se poate face de către un medic, dar care totodată se poate face și de către pacient, acasă. Își măsoară, cu un aparat de tensiune, în condiții de liniște, timp de 3 ori, la interval de 5 minute și face media între valorile măsurate. Această metodă de diagnostic este probabil una dintre cele mai simple de a diagnostica o boală în patologia curentă.

Schimbarea stilului de viață e obligatorie

Pe de altă parte, în momentul în care pacientul este diagnosticat cu hipertensiune arterială și este pus pe un tratament, iarăși trebuie să reținem două lucruri esențiale. În primul rând, hipertensiunea arterială este determinată de anumiți factori. Așa cum, dacă dăm doar medicamente iar pacientul nu își schimbă modul de a trăi, atunci medicamentele nu vor acționa la potențialul pe care îl au.

Ce înseamnă modificarea stilului de viață: înseamnă în primul rând combaterea sedentarismului, reducerea consumului de sare – este foarte important pentru că în România consumul de sare este în continuare foarte mare, undeva la 20g/zi și ar trebui redus undeva sub 5g/zi – grijă la greutatea corporală, pacientul să nu fumeze, să își controleze bine colesterolul din sânge și, dacă are și diabet zaharat, să își controleze diabetul zaharat.

Este apoi aderența la tratament. Pacientul trebuie să mențină tratamentul. Tratamentul pentru hipertensiune arterială nu este pentru o zi, este pentru toată viața. Ca atare, acest tratament trebuie bine stabilit. După ce se stabilește de către medic, de obicei prin tatonare, atunci el trebuie menținut, în aceleași doze, cu aceleași medicamente, pentru toată viața.

Mai apare ideaa că dacă tensiunea arterială scade nu trebuie să mai iei tratamentul. Nu, dacă tensiunea scade datorită faptului că iei tratamentul înseamnă că acesta funcționează și trebuie continuat pe toată viața.”

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel