Sari la conținut

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan: „Lumea se va schimba…”

Multime de oameni
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un miliard de oameni va avea osteoartrita pana in 2050

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog şi psihiatru, spune că lumea va fi diferită după pandemia provocată de coronavirus. Expertul  a explicat, în cadrul emisiunii „De-a Viaţa Ascunselea” cu Florentina Fântânaru, la Antena 3, cum va fi viitorul.

„Dacă ne vom gândi la binele celuilalt, atunci fiecare dintre noi va beneficia de bine. Dacă gândim exact pe dos, îl discriminăm pe celălalt, asta se întâmplă. Ceea ce semănăm, aia culegem”, a conchis profesorul Constantin Dulcan.

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan: „Lumea se va schimba…”

După pandemia de coronavirus, lumea se va shimba. Doctorul spune că „generaţia noastră era foarte încântată că noi nu am avut un război mondial.  Și iată că ceea ce se întâmplă în momentul de faţă este echivalentul unui război”.

„Ştiţi cum văd eu lumea? Ce vedem noi în clipa de faţă este un copac pe care îl vedem de la nivelul solului în sus. Dar ceea ce îl susţine pe el sunt rădăcinile, seva care vine din profunzimi, pe care noi o ignorăm. Credem că doar atât există, doar pomul acela. Realitatea vine din profunziumi. Asta înţeleg eu prin abordare holistică, adică să mergem de la rădăcini, de la invizibil către vizibil. (…) Este, fără îndoială, un moment foarte dur în existenţa noastră. ESTE un moment greu, parcă ar fi războiul nostru mondial. Generaţia noastră era foarte încântată că noi nu am avut un război mondial şi iată că ceea ce se întâmplă în momentul de faţă este echivalentul unui război”, a spus Constantin Dulcan.

Omenirea va căuta să îşi reanalizeze toate reperele

„Vreau să fiu optimist. Dar nu optimist circumstanţial, cred că, după acest moment. Va veni şi un moment de respiro.  Avem toate motivele să credem că omul viitor nu va mai fi niciodată cel care a fost. Prin toată această suferinţă, îndurare a întregii omeniri, cred că omul a meditat, are mult de meditat, întrebările vor fi multe, ce trebuie să facem mai departe. Şi cred foarte tare că omenirea va căuta să îşi reanalizeze toate reperele care i-au fost până acum model de orientare în existenţă. Cred că trebuie să purcedem la revizuirea conceptului de cosmos, de om, de relaţii, de model social. Un model social trebuie să corespundă psihologiei şi biologiei umane pentru că am spus, şi repet, model social faci pentru oameni, nu pentru alte fiinţe. Şi în cosecinţă, dacă modelul social nu este în acord, în armonie, cu modalitatea de a fi a omului, modelul de comportament social şi psihologic, atunci acel model nu poate să fie eficient şi nu poate fi de durată”, spune expertul medical.

Suntem ceea ce gândim, suntem ceea ce ne hrănim

„Fără îndoială că noi facem parte dintr-un câmp universal, ne alimentăm din el şi ne ducem existenţa. De aceea am spus că omul care încearcă să se cunoască pe sine, să intre într-o relaţie armonioasă cu semenii, într-un model social armonios cu oamenii, este omul căruia i se oferă şanse. Altfel, nu ne poate motiva optimist. (…) Tehnologia a evoluat enorm, însă, din păcate, psihologia umană rămâne puţin în urma tehnologiei, a mijloacelor prin care noi putem să ne diversificăm viaţa şi să ne-o uşurăm. Tehnologia ne-a pus la dispoziţie o mie de device-uri prin care putem să ne facem viaţa mai uşoară. Dar în acelaşi timp trebuie să fim într-un perfect acord cu noi înşine şi cu societatea în care trăim. Lucrul acesta este strict necesar. (…) În fiecare clipă în care gândim noi pledăm pentru existenţă, pentru viaţă, pentru longevitate sau dimpotrivă, pentru boală, pentru moarte. Suntem ceea ce gândim, suntem ceea ce ne hrănim, ceea ce respirăm şi ceea ce acţionăm”, mai spune Dulcan.

Momentul în care vom respira mai liber, după aceste clipe grele

„Sunt câteva lucruri la care vreau să sper. În momentul în care vom respira mai liber, după aceste clipe grele pentru întreaga omenire, vreau să sper că fiinţa umană, gândirea noastră se va schimba şi că în sfârşit ne vom da seama că, dacă noi nu înţelegem că suntem într-o conexiune… Iată unul dintre principiile fizicii cuantice: noi toţi suntem inter-conectaţi şi inter-dependenţi”, a zis Constantin Dulcan.

Profesorul Dulcan spune că „orice gând negativ, orice acţiune, furia, ura, înseamnă „cancerul fiinţei”, iar cea mai răspândită dintre suferinţe, în clipa de faţă, este depresia.

„Este exclus ca între generaţii să nu fie o conexiune”

„Relaţia este de la cauză de la efect. Noi datorăm viaţa părinţilor noştri şi copiii noştri ne datorează viaţa nouă. Asta înseamnă că orice gând, orice acţiune care este în favoarea unei vieţi armonioase înseamnă binele pentru noi şi invers. Orice gând negativ, orice acţiune, furia, ura. Ura dezbină. Ura este, spun eu, cancerul fiinţei.

Dacă ne uităm în jur, este destul de multă dezbinare. Este nevoie ca oamenii să regândească întreaga relaţie socială. Nimeni nu poate trăi singur.

Cea mai răspândită dintre suferinţe, în clipa de faţă, este depresia. Observaţi numai câte suiciduri au fost în perioada asta. Oameni care nu îşi mai găsesc sensul, care rămân fără surse de existenţă. Nu e un lucru simplu”, a zis Constantin Dulcan.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel