Prof. dr. Gabriel Prada, geriatru: ”Lipsa acestei vitamine favorizează apariția maladiei Alzheimer și a altor boli degenerative ale creierului”

Prof. dr. Gabriel Prada, geriatru: ”Lipsa acestei vitamine favorizează apariția maladiei Alzheimer și a altor boli degenerative ale creierului”
Prof. dr. Gabriel Prada, geriatru: ”Lipsa acestei vitamine favorizează apariția maladiei Alzheimer și a altor boli degenerative ale creierului”

Lipsa acestei vitamine favorizează apariția maladiei Alzheimer. În ultimul timp, tot mai multe persoane elimină carnea și proteinele de origine animală din alimentație crezând că vegetalele ar fi secretul tinereții.

Nimic mai greșit, spun experții, mai ales că lipsa unei anumite vitamine care se găsește, în special, în carne crește riscul apariției bolii Alzheimer și a altor boli neurodegenerative.

Lipsa acestei vitamine favorizează apariția maladiei Alzheimer

”Exista o vitamină, B12 care se găsește și în vegetale dar trebuie să consumăm cantități foarte mari ca să asigurăm aportul zilnic necesar, al cărei deficit favorizează apariția demenței de tip Alzheiemer și a altor boli neuronale, de aceea nu e bine să excludem anumite grupe de alimente din dietă, ci să avem o dietă echilibrată. Vitamina B12 se găsește în cantități mari în organe, în ficat,” a precizat prof. dr. Gabriel Prada, Președintele Societății Naționale de Gerontologie și Geriatrie.

Sursele alimentare bune de vitamina B12:

  • vită
  • porc
  • șuncă
  • păsări de curte
  • miel
  • pește, în special eglefin și ton
  • produse lactate, cum ar fi lapte, brânză și iaurt
  • unele produse nutritive de drojdie
    ouă
  • unele tipuri de lapte de soia și cereale pentru micul dejun sunt fortificate cu vitamina B-12.

În lipsa acestei vitamine este foarte posibil să ai şi alte manifestări, precum constipație, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate.

În cazul unor simptome care se intensifică vorbim deja de modificări neurologice, cum ar fi amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

Fără vitamina B-12, corpul uman, care produce milioane de celule roșii din sânge în fiecare minut, nu le poate multiplica în mod corespunzător, „producția de globule roșii” fiind serios afectată dacă nivelul vitaminei B-12 scade.

115 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook
powered by Binbox