Sari la conținut

Prof. dr. Leon Dănăilă: ”Boala Alzheimer începe devreme”. Cele mai evidente semne, în afara problemelor de memorie

Din cuprinsul articolului

Prof. Leon Dănăilă atrage atenția că adevărata maladie Alzheimer începe devreme. Tulburările de memorie cauzate de Alzheimer sunt însoțite de tulburări de limbaj și comportament, bolnavii cu această afecțiune fiind incapabili să pregătească sau să așeze o masă.

Punerea unor obiecte în locuri bizare cum ar fi pieptenele în punga cu făină, depresia, confuzia și dezorientarea sunt alte simptome ale bolii pentru care nu există tratament, acestea sunt semne prin acre ne dam seama ca adevărata maladiei Alzheimer începe devreme. Se pot administra doar medicamente care controlează întrucâtva simptomele, însă s-a dovedit că în unele cazuri, nu sunt eficiente.

Academicianul Leon Dănăilă, unul dintre primii neurologi care a studiat această boală la noi, explică faptul că analizele de laborator pe care le-a făcut au arătat că la acești bolnavi se depun un fel de proteine care întrerup legăturile între celulele nervoase.

Depunerile împiedică circulația informației de la o celulă la alta și atunci omul nu mai știe cum să procedeze într-o situație sau alta.

”Acum 30 de ani a venit la mine un profesor de matematică și mi-a spus că atunci când trebuie să scrie formule pe tablă nu și le mai amintește. Avea 49 de ani și testele au arătat că are Alzheimer. Adevărata maladie Alzheimer începe devreme”, conchide academicianul.

Simptome de Alzheimer

Există câteva semne care pot indica prezența bolii:

 LIPSA INHIBIȚIILOR

”Cineva care este, de obicei, timid poate merge la un străin să încerce să îl îmbrățișeze sau să îl sărute,”adaugă dr. Rogalski.

PROBLEME DE LIMBAJ

Acestea apar, în special, în cazurile de afazie primară progresivă, o formă de demență care afectează abilitatea de a procesa și de a articula cuvintele.

Pacienții pot avea probleme în a forma fraze, vorbesc foarte rar și nu reușesc să pronunțe corect cuvintele.

PROBLEME DE SCRIERE

Cineva care, în mod normal, nu avea astfel de probleme, nu mai știe să scrie corect sau nu poate să scrie deloc, nici măcar să își facă semnătura.

DIFICULTĂȚI LA CITIRE

Pentru cineva afectat de demență devin foarte greu să citească un paragraf dintr-un ziar sau dintr-o carte.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel