sâmbătă, aprilie 1, 2023

Prof. dr. Mihai Netea: E firesc ca oamenii să aibă întrebări/ Vaccinul anti-covid, eficient și împotriva noii tulpini

Imunologul și specialistul în boli infecțioase Mihai Netea conduce departamentul de medicină experimentală de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda. Profesorul Netea a declarat pentru G4Media că pandemia de coronavirus poate fi stopată doar prin vaccinare în masă.

Te-ar mai interesa: Fostă Miss România, mutilată de un medic detist fa...

Reputatul infecționist român din Olanda consideră că autoritățile ar trebui să înțeleagă reticența oamenilor vizavi de vaccin. Mihai Netea este de părere că foarte important în acest proces este comunicarea. „Aceste lucruri trebuie explicate ca toți oamenii, în special cei care nu lucrează în domeniul medical, să înțeleagă vaccinurile si toate aspectele legate de ele.”

claudia-marcu

Mihai Netea: E firesc ca oamenii să aibă întrebări

„Oamenii trebuie să se gândească foarte bine la motivele pentru care nu se vaccinează. Pandemia va fi stopată doar cu vaccinul în acest moment. Este nevoie ca un procent cuprins între 70-80% din populație să se vaccineze. Dacă se face lucrul acesta, estimez că în toamna viitoare pandemia va fi cel mai probabil în spatele nostru.

Te-ar mai interesa: Autoritățile anunță controale pentru siguranța ali...

Sigur, vor mai exista infecții, cazuri, dar va fi totul ținut sub control, se va ajunge la un echilibru. Pentru a convinge oamenii, e nevoie de o muncă îndelungată și de bună credință. Trebuie discutat mereu despre vaccin, despre beneficii, despre reacții și trebuie contracarate politicos și pe bază științifică toate aceste teorii ale conspirației.

Comunicarea este foarte importantă, iar aceste lucruri trebuie explicate ca toți oamenii, în special cei care nu lucrează în domeniul medical, să înțeleagă vaccinurile si toate aspectele legate de ele.

S-ar putea face o masă rotundă, de exemplu, cu invitați specialiști, dar si cu oameni care sunt impotriva vacinarii, de unde să rezulte o discuție cu argumente.

Te-ar mai interesa: Plante cu efect de antibiotic eficiente în cazul i...

Și cei care participă, medici, miniștri, specialiști, să înțeleagă faptul că e firesc ca oamenii să aibă întrebări din necunoaștere, din teamă, aspecte normale. Dar să povestească pe înțelesul tuturor. Așa lumea va putea fi convinsă să facă vaccinul”, a declarat Mihai Netea.

Mihai Netea: Vaccinul anti-covid, eficient și împotriva noii tulpini

Cât despre noua tulpină a coronavirusului, B.1.1.7., cercetătorul Mihai Netea consideră că, cel mai probabil, deja circulă și în România. Potrivit acestuiaromân, vaccinul aflat în circulație, ar fi eficient și împotriva noii tulpini.

Te-ar mai interesa: Drojdia roşie, un elixir pentru inimă, antidotul c...

„Eu cred că este foarte probabil că deja se transmite și în România. E greu de spus fără testare adecvată, dar este foarte probabil să fie în toată Europa. Această tulpină reprezintă în jur de 30% din cazurile din UK din sud-estul Angliei și Londra, iar restricții nu au fost până acum aproximativ 10 zile.

Aproape sigur s-a răspândit. Noi am găsit-o în Olanda, s-a găsit in Italia, Portugalia, în Franța. Nu văd de ce n-ar fi în România. Despre eficacitatea vaccinului, deși nu avem date specifice, nu este nici un motiv să credem că nu ar fi eficace și asupra noii tulpini.

Te-ar mai interesa: Cum îți poți da seama că cineva ți-a făcut farmece...

S-au făcut deja modele moleculare care susțin că în proporție de 99 la sută noile vaccinuri vor fi la fel de eficace. Este o formă mai infecțioasă, dar nu mai periculoasă. Trebuie să ne ferim ca și până acum, dar fără să intrăm în panică.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private