sâmbătă, iunie 10, 2023

În podcastul Contrapunct EVZ, jurnalistul Mirel Curea l-a avut ca invitat pe reputatul medic prof. dr. Narcis Copcă, eminent chirurg și manager al spitalului Sfânta Maria, cel care a reînființat societatea studenților în medicină.

Jurnalistul Mirel Curea și celebrul medic Narcis Copcă au discutat despre interesele de resetare din politică, despre sistemul de sănătate erodat de birocrația excesivă, de condițiile precare din spitale, de fenomenul șpăgii, dar și despre cazurile de malpraxis medical.

Prof. univ. dr. Narcis Copcă, cel care este recunoscut pentru operațiile sale foarte dificile de transplant, omul care s-a luptat pentru realizarea transplantului de plămâni în România, împotriva fostului ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit despre interesele pe care unii politicieni  le-au avut pentru sistemul de sănătate.

„Promovezi în rândul tinerilor libertate, noi știind că se ascund anumite interese de resetare și surpriza acelor care cred în toate aceste elemente va veni mai târziu, cum s-a întâmplat și la noi. Tinerii se vor trezi într-o dictatură, așa cum ne -am trezit și noi, după câțiva ani de efervescență”. (…)

Acesta mai spune că „ și sănătatea o putem grefa pe această evoluție. România a plecat de la cuplul sinistru, pe care l-a achitat la Târgoviște, și a trecut la o altă formulă. Cei care au făcut planurile s-a constatat că s-au și impus oamenii. Iată tendința celor care fac planurile înainte. Generalul Militaru a fost un exponent al GRU, agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse”. (…)

Împreună cu alți oamenii de vază din România, medicul spune că „s-a trecut de la un limbaj de teflon cu accent sovietic a lui Ion Iliescu, la o naivitate a noastră care s-a conturat și întruchipat într-un președinte  iubit, Emil Constantinescu, un om bun”, după părerea medicului.

Dr. Narcis Copcă spune că „tefeliștii să aibă grijă să nu se trezească într-o dictatură după câțiva ani de efervescentă pentru că și sănătatea o putem grefa pe această evoluție.”

Salariile mici pentru medici, o altă cauză a involuției domeniului Sănătății

În emisiunea lui Mirel Curea s-a mai discutat despre o altă cauză a involuției domeniului Sănătății. Acesta spune că față de alte țări, medicii au salarii mici, însă acest aspect a fost remediat în ultimii ani în urma măsurilor politicienilor, de la ministrul Vlad Voiculescu la ministrul Nicolae Bănicioiu, a admis invitatul. De asemenea, lipsa de preocupare a decidenților pentru calitatea învățământului a dus la scăderea nivelului de pregătire a medicilor și cadrelor medicale.

„România nu stă rău în acest moment”

Totuși, în ciuda tuturor problemelor existente în sistemul de sănătate, dr. Narcis Copcă spune că sistemul de sănătate din țara noastră este relativ satisfăcător în condițiile date. Aplicând un sistem care îmbină asigurarea medicală cu bugetarea de stat, țara noastră are avantajul că se evită liste de așteptare pentru diferite intervenții chirurgicale.

Interviul poate fi urmărit integral pe Youtube:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private