Sari la conținut

Prof. Univ.Dr. Rainer Kotz: „Cancerul osos la copii poate fi tratat cu succes. 70-90% din cazuri se vindecă”

Renumitul chirurg austriac, care a vizitat România zilele trecute, este inventatorul unei proteze care, implantată copiilor cu tumori osoase canceroase, le salvează membrele. El a vorbit, în exclusivitate pentru Doctorul zilei, despre tumorile osoase la copii, simptomele acestora și tratamentele care sunt accesibile, în parte, și pacienților români

Dana Lascu

Specialist de renume mondial în ortopedie, chirurgia tumorii osoase și chirurgia coloanei vertebrale, Prof.Univ.Dr. Rainer Kotz este director medical la Wiener Privatklinik/Vienna Private Hospital. Are peste 45 de ani experiență și este recunoscut în special pentru chirurgia tumorilor osoase. De altfel, reputatul chirurg a creat proteza Kotz, special concepută pentru tumorile osoase și recomandată pacienților tineri sau în dezvoltare (copii). Proteza poate sta în interiorul pacientului până la 20 de ani, fiind ajustată pe perioada creșterii.

– Doctorul zilei: Cancerul osos se spune că este mai frecvent la copii și adolescenți decât la adulți. Care sunt cele mai frecvente tipuri?

– Prof. Univ.Dr. Rainer Kotz: Tumorile osoase sunt cel mai adesea diagnosticate la copii și la adolescenți, decât la adulți. Cele mai întâlnite sunt osteosarcomul și sarcomul Ewing. Un alt tip de sarcom osos, chondrosarcomul (tumoare acartilajului) este destul de rar în cazul copiilor, dar mult mai frecvent întâlnit la adulți și la pacienții vârstnici. Cauza tumorilor osoase este necunoscută. Suntem de părere că este vorba de factori genetici în special pentru oasele în creștere ale copiilor. Umflăturile și durerea, simptomele principale

– Care sunt simptomele care ar trebui sa-ți dea de gândit și să te facă să mergi cu copilul urgent la medic?

– Simptomele de bază sunt umflăturile și durerea. În principal în extremități, dar este posibilă și în interior unde este mai ascunsă de problemele delicate și este mai apoi diagnosticată. În extremități este durere fără a produce un simptom foarte important care să conducă către o radiografie timpurie. Dacă radiografia arată orice semn anormal, ar trebui să urmeze alte investigații ca RMN, scanare a oaselor sau scanare PET. Acest lucru ar detecta cu siguranță tumoarea din timp.

Chimioterapia, un tratament eficient

– Ce putem face pentru a preveni apariția cancerului osos?

– Nu, nu putem preveni cancerul osos, deoarece nu cunoaștem cauza sa. Singurul lucru pe care îl putem face este să îl depistăm din timp pentru a oferi pacienților cea mai bună posibilitate de vindecare. – Este ereditar?Cum se depistează? – Nu este ereditar. Modalitățile de depistare a acestuia sunt investigațiile menționate mai sus. – Cum se tratează? – Da, tumorile osoase maligne pot fi tratate cu succes de când chimioterapia efectivă a fost inventată, în 1975, de către Norman Jaffe și Gerald Rosen, în Statele Unite. Acest tratament a fost transferat în Austria în toamna anului 1975 de către mine și de atunci mai mult de o mie de copii au fost tratați în Viena, în centrul de tumori osoase al Spitalului General și, de asemenea, de mai mulți ani în Viena Private Hospital. Procedurile moderne în tratamentele pentru cancerul osos sunt în principal chirurgicale pentru a salva membrele pacienților bolnavi. Acest lucru se realizează prin rezecția adecvată a tumorii și implantarea unei proteze tumorale. În special în cazul copiilor, era necesar să se inventeze proteza în creștere pentru a permite piciorului operat să crească asemeni celuilalt.

– Care este spertanța de viață?

Speranța de viață este bună dacă pacientul este vindecat, deci, pentru 70-90% dintre cazuri. Acești pacienți au aceeași speranță de viață ca orice alți copii sănătoși.

Chimioterapia le salvează viața, chirurgia – membrele. Registul pacienților este vital

– Doctorul zilei: Toate aceste tratamente trebuie corelate?

– Prof. Univ.Dr. Rainer Kotz: Credința pacienților tineri cu tumoare osoasă malignă este o tragedie. Nu numai că sunt copii mici, dar intervenția chirurgicală mutilantă și fără tratament sofisticat reprezintă o speranță de viață scurtă a acestor pacienți. Prin urmare, în trecut au existat atât de multe eforturi depuse pentru a-i ajuta pe acești pacienți și aceasta se datorează lui Gerald Rosen, din Centrul de Cancer Sloan din New York, care a început un serviciu de succes pentru osteo – și sarcomul Ewing la copiii mici. Chimioterapia le salvează viața și experiența unei intervenții chirurgicale salvează membrul unui copil bolnav. Așadar, este foarte important să existe o conexiune între tratamentul cancerului și intervenția chirurgicală. Acest lucru este stabilit în mod special la Viena și publicat în 1979. – Cât de important este registrul pacienților?

– În Viena avem un registru al tumorilor osoase cu mai mult de o mie de cazuri, aspect care ne-a oferit experiență în aceste cazuri tragice. Datorită acestor eforturi depuse în păstrarea membrului și îmbunătățirea funcției, avem sute de pacienți care trăiesc o viață normală, au o profesie, sunt căsătoriți, au copii și chiar pot practica sport cu proteza lor. În Vienna Private Hospital (WPK) am înființat un Centru de Cancer care reunește mai mult de 30 de specialiști în oncologie, incluzând chirurgi, oncologi, medicina nucleară și specialiști în genetică și alte specialități medicale dedicate tratării cancerului, astfel încât pacienții să poată beneficia de un diagnostic și tratament excelente și multidisciplinare.

Ce sunt și cum funcționerază implanturile protetice inventate la Viena

– Doctorul zilei: Austria este recunoscută ca lider în domeniul ortopedic. Acest lucru este valabil nu numai pentru expertiza medicală în articulații de înlocuire, dar și pentru cercetarea și dezvoltarea de noi implanturi protetice. Vă rog să-mi explicați cum funcționează articulațiile de înlocuire, din ce sunt făcute, cât de aproape sunt de ceea ce mama natură a creat și în ce cazuri se folosesc?

– Prof. Univ.Dr. Rainer Kotz: Expertiza medicală referitoare la noile implanturi protetice a fost dezvoltată în Viena. Protezele standard pentru tumorile la adulți au fost schimbate cu proteze de creștere pentru copii care să lase piciorul să crească asemeni celui să- nătos. Implantarea de alogrefă este de asemenea posibilă în cazul unor tumori mici. De obicei, osteosarcomul malign clasic sau sarcomul Ewing necesită rezecții imense care nu pot fi tratate prin implantarea unor substituiri comune biodegradabile. Alogrefa poate fi utilizată în principal în caz de simulare a tumorii sau a tumorilor osoase benigne care sunt rare comparativ cu cele maligne.

Rezistă și 20 de ani

– Implanturile protetice, ce sunt, cum funcționează, în ce cazuri sunt indicate? Durata lor de viață poate fi prelungită aceasta? – Implanturile protetice sunt standardul de aur acum. Alogrefele sunt „implanturi slabe” și sunt uneori resorbite. Nu există materiale care să fie apropiate de osul real; prin urmare nu putem folosi nimic altceva. Durata de viață a endoprotezei a fost la început de 10 ani apoi, de regulă axa trebuia să fie schimbată. În zilele de azi, axele sunt cu mult îmbunătățite și durata de viață a unei proteze este de 20 ani sau mai mult. Dacă proteza tumorală cade, poate fi cu ușurință înlocuită cu o nouă proteză modernă și să ofere din nou o funcție bună, sperăm că pentru întreaga viață.

– Ce este și cum funcționează Proteza Kotz? Știu că poate fi reglată în lungime și că poate rămâne în pacient până la vârsta adultă. Când e indicată ea?

– Endoprotezele în cazul copiilor foarte mici sunt dificile, dar sunt posibile de la vârsta de 6 ani până la 16 ani. Acestea pot fi reglate la lungimea părții să- nătoase, dar necesită o serie de mici intervenții chirurgicale. Când pacientul a crescut, proteza pentru copii trebuie schimbată cu proteza pentru adulți pentru a-i servi acestuia pentru tot restul vieții.

– Proteza Kotz, ce șanse sunt să fie disponibilă pentru pacienții români sau in Romania?

– Desigur, protezele în creștere sunt disponibile în toate țările și au fost produse inițial de către Stryker. Acum există diverse alte companii care au mai multe tipuri de proteze în creștere care pot fi de asemenea utilizate. În general, pacienții tineri cu tumoră osoasă malignă sunt tratați în Viena deoarece există, de asemenea, posibilități și experiență pentru a salva membrul pacienților.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel