joi, mai 19, 2022

Sănătatea creierului este vitală pentru o viață funcțională. Din păcate, creierul, un organ deosebit de complex și sensibil, se îmbolnăvește pentru că noi nu avem grijă de el. Ignorăm sfaturile medicilor, lucru ce duce la boli neurodegenerative. Pentru a ne menține creierul sănătos, renumitul neurochirurg și profesor universitar, medicul Vlad Ciurea a dezvăluit, pentru Libertatea, care sunt factorii care îmbolnăvesc  creierul.

Te-ar mai interesa: A născut și s-a refugiat în alcool. Lili Sandu: Mi...

Ce îi trebuie creierului?

„Creierul are nevoie de aer curat, de mâncare sănătoasă, fără grăsime, dar cu un dulce bun, precum mierea. Creierului îi place ciocolata, are nevoie de apă, dar cel mai mult și mai mult îi place zâmbetul”, spune medicul care peste 50 de ani a operat creiere.

Îmbolnăvirea creierului apare și atunci când ne izolăm în tabletă, în Facebook și în telefon, dar și pentru că nu facem câteva exerciții simple de respirație imediat după trezire.

Creierul suferă și dacă avem un mic dejun agitat, dacă mâncăm pe drum sau vorbind la telefon, dacă îl supunem unui efort continuu, fără să-i dăm nimic în schimb, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea, la interviurile : Libertatea Live.

Te-ar mai interesa: Ziua Internațională a Luptei Împotriva Bolilor Inf...

Prof. Vlad Ciurea: Creierul se îmbolnăvește din cauza noastră, nu știm să protejăm această ”bijuterie”

Creierul are nevoie de aer curat, de mâncare sănătoasă, fără grăsime, dar cu un dulce bun, precum mierea. Creierului îi place ciocolata, are nevoie de apă, dar cel mai mult și mai mult îi place zâmbetul”, spune medicul.

„Este de acord cu ciocolata cât mai neagră, non-siropată, merge perfect cât mai fresh. Apoi, cacao. Creierul iubește mierea, ca dulce”, explică neurochirurgul.

Te-ar mai interesa: Variola maimuței se extinde cu repeziciune în Euro...

Prânzul trebuie să fie echilibrat, altfel sângele se ocupă prioritar de digestie, atenţionează profesorul Vlad Ciurea.

„Nu este bine să mâncăm la prânz mult, pentru că tot sângele se duce în stomac, creierul rămâne ischemizat și ne apucă somnul.

Cine vrea să lucreze, trebuie să mănânce foarte puțin la prânz. Pledez pentru apă la temperatura camerei, nu sucuri acidulate.

Creierul are două puncte de activitate maximă: între 10.00 – 12.00 și 16.00 – 18.00. Dacă a obosit, putem să-i dăm un pic de cafea, pe care să o bem încet. Creierul așteptă să fie răsplătit cu un dulce bun, dar fără zahăr”, mai spune medicul.

Te-ar mai interesa: De ce să consumi MIERE? Efecte SPECTACULOASE pentr...

tumorile cerebrale

Care este cel mai bun prieten al creierului? Zâmbetul, dansul, mișcarea…

„Să exersăm creierul, să vorbim în grup, să fim deschiși, să nu fim interiorizați.

Să ne plimbă, să facem călătorii, să urmărim lucruri care ne plac, să stăm în lume, să facem cuvinte încrucișate, puzzle. Să nu stăm pe loc, adică mintea să meargă încontinuu.

Să scriem, să citim. Merg circuitele, merge mintea, merge memoria. Memoria nu trebuie lăsată să zacă.

Mișcarea face foarte bine pentru creier. Este foarte importantă. Dacă ne mișcăm, existăm. Trei lucruri importante: vorbire, scriere, mișcare. Și încă ceva.

Te-ar mai interesa: 6 tehnici utile în cazul atacurilor de panică...

Am uitat să apreciem muzica adevărată și, mai grav, am uitat să dansăm. Dansul este dovedit că previne întâlnirea cu Alzheimer”, spune profesorul Ciurea.

Durerile de cap zilnice pot fi cauza îmbolnăvirii creierului

„Sindroamele migrenoase atestă modificarea vascularizației cerebrale. Acestea trebuie investigate. Cea mai bună investigație este RMN, care descoperă dacă este leziune. O durere de cap care crește în intensitate arată că este ceva în cutia craniană care apasă pe structurile nervoase, dacă nu cedează la un calmant cam trei zile. Durerea crește în intesitate și nu ai o explicație, atunci neapărat faci RMN”, adaugă profesorul Ciurea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private