Sari la conținut

Prof. Vlad Ciurea: simptomele neurologice ale COVID 19 şi despre complicaţiile care apar la nivelul creierului

Prof. dr. Vlad Ciurea, specialist neurochirurg, a vorbit într-un briefing MedicHub, despre simptomele neurologice ale COVID 19 şi despre complicaţiile care apar la nivelul creierului din cauza coronavirusului care, în această perioadă, afectează întreaga lume.

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea sublinează că această infecție rămâne în creier chiar și la multă vreme de la vindecare. Vlad Ciurea spunea că există un risc crescut de accident vascular cerebral după infecția Covid, la persoanele vulnerabile.

Simptome neurologice ale COVID 19

Ipoteza că noul coronavirus s-ar putea infiltra şi afecta în mod direct sistemul nervos central nu este nouă, atrage atenţia prof. dr. Vlad Ciurea.

„În luna martie, au apărut numeroase rapoarte şi statistici ce menţionau faptul că pacienţii purtători ai acestui virus au început să îşi piardă mirosul (anosmie), un semn cheie de detectare a infecţiei, arătând, astfel, că virusul afectează 100% căile nervoase, deci, transmitere la nivel olfactiv şi apoi cerebral. Mulţi pacienţi cu COVID-19 au ajuns la spital dezorientaţi sau cu stare de confuzie, cu ameţeli, dureri de cap sau chiar convulsii, au remarcat medicii chinezii, care au observat la aceşti bolnavi şi tulburări ale gustului sau mirosului. Potrivit studiului, pacienţii mai în vârstă, dintre care mulţi şi cu alte boli cronice, au fost cu cel mai mare risc de-a avea probleme neurologice legate de COVID-19”, a adăugat specialistul.

Virusul a împins sistemul nervos spre degradare

„Exact cum spune în limba română – „apa trece, pietrele rămân”. Acest virus s-a încantonat foarte bine și stă liniștit, hai să zicem latent și în anumite momente, mai ales la persoanele cu risc, cu alte afecțiuni, acest virus își face activitatea.

S-a constatat că persoanele care trec prin Covid, peste 65 de ani după aceea au dezvoltat accidente vasculare, după Covid. Nu erau predispuse. Alții au evoluat spre sindroame neurologice de diferite forme, degradare. Se așteaptă ca unele cazuri, ce spun datele din literatură și din nefericire am văzut și eu vor merge către acea boală cu neamțul căreia nu vreau să-i spun numele (n. red. – Boala Alzheimer). Te cutremuri când auzi că acest virus parcă a împins sistemul nervos spre o degradare, spre boala uitării.

La persoanele predispuse spre aceste afecțiuni poate să ducă la o degradare cerebrală. În câteva luni vom ști sigur, dar este un mare semn de alarmă. Mai bine prevenim decât să tratăm această boală pentru că încă nu le știm pe toate, chiar cu toate eforturile din întreaga lume.

Cele două căi prin care ajunge virusul în creier

Sunt două căi prin care virusul ajunge în creier – calea hematogenă, prin plămâni, a trecut în alveole, din capilarele alveolare în sânge și ajunge în creier; sau prin cea de-a doua cale – aerian, prin nas se duce exact în bulbii olfactivi și ajunge direct în mijlocul creierului, din cauza asta ai dispariție de miros, iar lângă centrii mirosului sunt centrii gustului. Dacă ați observat, am văzut și eu la diferite persoane, că aceasta a fost persistentă – trei luni, șase luni – și odată cu ameliorarea stării generale a revenit și gustul și mirosul.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel