Sari la conținut

Medic geriatru: ”Lipsa acestei vitamine favorizează apariția bolii Alzheimer și a altor boli neurologice”

sursa foto: arhiva doctorulzilei
creier uman

Deficit vitamine. În ultimul timp, tot mai multe persoane elimină carnea și proteinele de origine animală din alimentație crezând că vegetalele ar fi secretul tinereții. Nimic mai greșit, spun experții, mai ales că lipsa unei anumite vitamine care se găsește, în special, în carne crește riscul apariției bolii Alzheimer.

”Exista o vitamină, B12 care se găsește și în vegetale dar trebuie să consumăm cantități foarte mari ca să asigurăm aportul zilnic necesar, al cărei deficit favorizează apariția demenței de tip Alzheiemer și a altor boli neurologice, de aceea nu e bine să excludem anumite grupe de alimente din dietă, ci să avem o dietă echilibrată. Vitamina B12 se găsește în cantități mari în organe, în ficat,” a precizat prof. dr. Gabriel Prada, Președintele Societății Naționale de Gerontologie și Geriatrie.

Vitamina B12 se regăsește în mod natural în produse de origine animală, dar, de asemenea, se adaugă la anumite alimente și este disponibil sub formă de supliment oral sau injectabil.

Unde găsim vitamina B12

Principalele alimente bogate în vitamina B12 sunt: cerealele, laptele de vacă, ouălele, iaurtul grecesc, ciupercile shiitake, somon și păstrăvul, stridii.

Care este doza zilnică recomandată:

Doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pentru majoritatea adulților și copiii care au peste 14 ani. Sunt însă și categorii de persoane care au nevoie de o doză puțin mai mare: femeile însărcinate – 2,6 micrograme iar cele care alăptează au nevoie de o doză de – 2,8 micrograme.

Ce beneficii aduce această vitamină

Previne anemia deoarece contribuie la formarea celulelor roșii din sânge. Specialiștii spun că un nivel scăzut de vitamina B12 duce la reducerea formării globulelor roșii, împiedicând dezvoltarea lor corectă.

Contribuie la prevenirea defectelor majore ale nașterii. Nivelurile optime de vitamina B12 sunt esențiale pentru o sarcină sănătoasă. Studiile arată că creierul și sistemul nervos al fătului necesită B12 de la mamă pentru a se dezvolta corespunzător. Deficitul de vitamina B12 în stadiile inițiale ale sarcinii poate crește riscul apariției defectelor congenitale. Așa cum sunt defectele din tubul neural. Mai mult, deficitul matern de vitamina B12 poate contribui la nașterea prematură sau la avortul spontan.

Menține sănătatea oaselor. Mai mult, previne osteoporoza. Este vital ca femeile care sunt mai predispuse la osteoporoză să aibă un nivel optim de vitamina B12.

Reduce riscul de degenerare maculară legată de înaintarea în vârstă. Cercetătorii consideră că suplimentarea cu vitamina B12 poate reduce homocisteină, un tip de aminoacid care se găsește în sângele nostru. Nivelurile crescute de homocisteină au fost asociate cu un risc crescut de degenerescență maculară legată de vârstă.

Contribuie la înlăturarea depresiei și a anxietății. Specialiștii susțin că deficitul de vitamina B12 poate duce la scăderea producției de serotonină, ceea ce poate duce la instalarea depresiei. Anumite studii susțin că utilizarea suplimentelor de vitamina B12 ameliorează depresia.

Asigură creșterea energiei. Mai mult, unul dintre semnele deficitului de vitamina B12 este chiar prezența oboselii și lipsa de energie.

Care sunt semnele deficitului de B12

  • Anemie,
  • Confuzie,
  • Dificultatea menținerii echilibrului,
  • Oboseală constantă,
  • Probleme intestinale,
  • Tulburări de dispoziție,
  • Slăbiciune musculară,
  • Amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor,
  • Memorie slabă,

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel