Sari la conținut

Prof. Vlad Ciurea: Zilnic trebuie să consumăm aceste alimente dacă ne dorim o sănătate de fier și o minte ascuțită.

neurochirurgul vlad ciurea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Vlad Ciurea

Aproximativ 19% dintre adulții cu vârsta de 50 de ani și peste trăiesc cu deficiențe cognitive, de la deficite ușoare până la boala Alzheimer (AD).

Studiile arată că factorii stilului de viață, cum ar fi dieta, pot proteja sănătatea creierului și pot reduce riscul de declin cognitiv. Dietele precum dieta mediteraneană și dieta DASH  au fost legate de rate mai lente ale declinului cognitiv și reducerea riscului de demență.

Nucile sunt comune pentru ambele diete. Nucile conțin nutrienți, inclusiv acizi grași nesaturați, proteine și polifenoli, care pot beneficia cu toții de cunoaștere.

Un studiu suplimentar asupra modului în care nucile influențează cunoașterea și sănătatea creierului ar putea informa recomandările alimentare și de sănătate publică.

Potrivit celebrului medic neurochirurg, semințele, nucile și alunele sunt pe primele locuri atunci când vorbim despre alimentația sănătoasă.

”Toate semințele sunt bune. Sămânța de dovleac este foarte bună, toate nucile sunt foarte bune și alte semințe care ne vin din import.

Mango este foarte bun, avocado, sunt foarte bune pentru creierul uman.

Dar toate semințele și fructele ne fac foarte bine la creier. Pentru că din acestea se extrag o serie întreagă de mici aminoacizi care se duc la transmiterea între celulele nervoase, la nivelul neurotransmițătorilor, a sinapselor, a legăturilor.

În circulație, dai drumul la verde. Și ca să dai drumul la verde trebuie să ai substanță. O substanță care vine tocmai din aceste nuci și semințe”, a explicat prof. dr. Vlad Ciurea  la Antena 3 CNN.

De ce sunt nucile bune pentru sănătatea creierului?

Nucile fac mai mult decât să adauge un pic de savoare la o salată, fulgi de ovăz sau gustare. Nucile sunt pline de nutrienți care sunt buni pentru sănătatea creierului tău. Să aruncăm o privire la câteva dintre beneficiile pentru sănătate aduse de nuci.

nucile, produse pentru creșterea hemoglobinei
Sursă foto: Shutterstock

Stimulează starea bună de dispoziție

Un studiu amplu a analizat persoanele care au urmat o dietă în stil mediteranean, suplimentată cu ulei de măsline suplimentar sau nuci suplimentare și a constatat că cei care urmau dieta cu nuci au un risc redus cu 20 până la 30% de a dezvolta depresie pe o perioadă de 5 ani și jumătate.

Nucile, în special nucile, migdalele și nucile de caju conțin triptofan, un aminoacid care eliberează hormonul serotonină care are un efect calmant și de stimulare a dispoziției. Și credeai că curcanul este singura proteină bogată în triptofan care ar putea ajuta la somn?!

Tensiunea arterială

S-ar putea să vă surprindă să știți că aceiași nutrienți care vă mențin inima sănătoasă sunt cei care par să vă mențină și creierul sănătos.

Creierul tău este plin cu o rețea uimitoare de vase de sânge care îl ajută să-l hrănească și să-ți mențină celulele creierului în viață. Are nevoie de un flux constant, nerestricționat de sânge pentru a obține energia și oxigenul de care are nevoie pentru a funcționa.

Și credeai că tensiunea arterială contează doar pentru sănătatea inimii tale? Mai gandeste-te! Menținerea tensiunii arteriale sub control este importantă pentru menținerea fluxului de sânge și în creier.

Nucile sunt o comoară de minerale precum potasiul, magneziul și calciul care funcționează pentru a vă menține tensiunea arterială sub control și curgerea sângelui.

Persoanele cu hipertensiune arterială prezintă un risc crescut de accident vascular cerebral. Un accident vascular cerebral va reduce fluxul de sânge în diferite părți ale creierului și va duce la probleme pe termen lung cu mobilitatea, vorbirea și chiar cât de bine gândiți și procesați informațiile.

Deci, contează dacă nucile sunt sărate sau nu? Prea multă sare poate contribui la creșterea tensiunii arteriale, așa că cel mai bine este să alegeți nuci nesărate cât mai des posibil.

Inflamație

Am auzit din ce în ce mai multe despre efectele dăunătoare ale inflamației asupra organismului și asta include inflamația din creierul nostru.

Nucile sunt bogate în magneziu, fibre, acizi grași omega-3 și antioxidanți, toți dintre care s-a dovedit că reduc markerii inflamatori legați de boala Alzheimer, bolile cardiovasculare și rezistența la insulină.

O serie de studii au analizat înlocuirea grăsimilor saturate cu alimente bogate în grăsimi nesaturate. Schimbarea alimentelor precum nucile și reducerea cărnii scad markerii inflamatori din creier și reduc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Reducerea formării plăcii în artere și creier

Nucile sunt bogate în fibre insolubile. Acest nutrient important ajută la reducerea formării plăcii în arterele și creierul nostru.

Nucile sunt, de asemenea, bogate în antioxidanți, inclusiv vitamina E și unele carotenoide, inclusiv luteina. Acești nutrienți ajută la prevenirea formării plăcii pe pereții arterelor noastre, reducând nivelul de colesterol LDL și inflamația în arterele noastre, precum și în creier, reducând riscul de accident vascular cerebral. Ele pot ajuta, de asemenea, la reducerea acumulării de proteine ​​amiloide în creierul nostru, o caracteristică a bolii Alzheimer.

Nucile sunt, de asemenea, o parte integrantă a dietei MIND, un plan alimentar sănătos care s-a dovedit că reduce sau întârzie dezvoltarea demenței.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel