joi, decembrie 1, 2022

Profesorul Vlad Ciurea a explicat în cadrul unei emisiuni TV ce trebuie să facem zilnic pentru a avea un creier sănătos și a dezvăluit care cel mai mare protector împotriva Alzheimer.

Ce trebuie să facem pentru a avea un creier sănătos

„1. Insist ca trezirea să fie cât mai de dimineaţă

Să nu uităm. De ce la ţară oamenii sunt sănătoși? Toţi am văzut oameni la ţară care au părul negru, mănâncă bine, bea şi câte o țuică, dar se culcă odată cu găinile şi se scoală odată cu cântatul cocoșilor.

Te-ar mai interesa: Mihai Voropchievici, previziuni șocante pentru fin...

De unde asta? Din moși-strămoși. Eu fac tot posibilul ca la 21:30 să sting toate luminile, să citesc o carte de literatură care îmi place, pe cât posibil să nu mai răspund la telefon şi în niciun caz televizor şi în niciun caz să aud comentarii negative, asupra mea ca structură. Şi mă scol la 5:30, punct.

De ce ora 21:30? Pentru că s-au făcut numeroase studii care arată că cel mai bun somn pentru organism este între 22:00 şi 24:00. Mă refer aici la activitatea noastră de rutină, excepţie făcând, bineînțeles, anumite sărbători sau weekend-uri pe care vrem, nu vrem nu le putem anula.

Te-ar mai interesa: Poziția de somn care îți distruge sănătatea. Încea...

2. Dimineaţa imediat după ce ne trezim în prima oră să cautăm să respirăm aer curat. Indiferent unde ne aflăm această respirație este foarte bună.

Un membru al Academiei ruse ne-a spus odată cum să trăim 150 de ani sănătoși. A stat în Siberia şi asta era soluția nr. 1 – să respiri cât mai sănătos.

3. Urmează ceea ce ştim cu toţii: măsurile de înviorare, unde facem 15-20 de minute de activitate pentru a pune creierul în mișcare.

Te-ar mai interesa: Bancnota piramidă și alte ritualuri magice care te...

Şi maşina când dăm primul contact după aceea trebuie să funcţionze. Dar ca să o facă trebuie să intre carburantul.

Aşa este şi organismul. Nu poţi dintr-o dată să sari în maşină şi să o iei la fugă. Dă-i voie organismului şi centrului de comandă, adică creierului, să-şi revină, dă-i voie să gândească.

De aceea, prima băutură trebuie să fie un pahar de apă la temperatura camerei pe care îl bem cu înghiţituri mici. Aşa obţinem energia din interior, mai ales că în creier avem 78% apă.

Te-ar mai interesa: Când știi că durerea în gât este gravă? 4 semne de...

Deci i-am dat ca şi carburant oxigen, apă, apoi trebuie să îi dau ceva dulce, dar nu zahăr.

Creierul vrea fructoză şi, foarte interesant, creierul vrea ciocolată neagră şi cacao. Este foarte pretențios ca să poată funcționa.

4. Micul- dejun – pe care trebuie să îl luăm calm, în liniște sau cu o muzică frumoasă. Mie îmi place muzica latino.

Trebuie luat timpul necesar ca să le facem pe toate. Şi primele cuvinte de dimineaţă trebuie să fie cât mai relaxante, cât mai frumoase pentru că cel mai bun prieten al creierului nu este Facebook, sau tableta, ci este zâmbetul.

Te-ar mai interesa: Veste tristă… Doliu în zi de mare sărbătoare...


„Dacă mănânci mai puţin te poţi şi mobiliza mai repede”

5. Prânzul nu trebuie prelungit şi trebuie luat în catităţi mici pentru ca sângele să nu se ducă brusc în stomac pentru digestie şi apoi ne simţim obosiţi şi să nu mai putem lucra.

Sângele trebuie să circule şi să nu fie în burtică pentru că nu mai are niciun rost. Mai bine transformam micul dejun în marele dejun şi prânzul în mic-dejun. Dacă mănânci mai puţin te poţi şi mobiliza mai repede.

S-a luat şi premiul Nobel pentru asta. Există anumite elemente care dovedesc că, pe baza unor hormoni, că împing ca o locomotivă organismul înainte.

În special vârfurile de activitate cerebrală sunt dimineaţa între orele 10:00-12:00 şi după amiază între orele 16:00-18:00, după care treptat-treptat închidem activitatea.

Alimente esenţiale pentru celula nervoasă

Şi ceva ce multă lume nu ştie, celula nervoasă vrea toate fructele şi legumele naturale, nu importate. De asemenea, celula nervoasă mai vrea vitamina E – cel mai mare protector împotriva Alzheimer.

Deci, după prânz să-i dăm creierului şi fructe. Sunt multe bogate în vitamina E – nucile, semințele, migdale, alune, avocado, piersici, peşte slab.

Un alt element de care creierul are nevoie este usturoiul care este antioxidant, ceapa, pătrunjelul.

Am văzut acest obicei când am lucrat în Damenarca, unde în pauzele dintre operaţii ei mâncau senvişuri cu diverse în care puneau usturoi din Spania, care este puţin iute şi nu miroase.

Dar şi usturoiul nostru este foarte bun şi dacă îl mâncăm cu toții atunci nu vor mai fi probleme.

„Protejaţi creierul şi alegeţi să trăiţi sănătos”

6. Seara la fel trebuie să găsim ceva ușor care să îi facă bine creierului. Exemplu o friptură şi un pahar de vin.

Dar, dacă discutăm de creier pledez pentru peşte în preparate cât mai românești posibil.

Şi dacă vorbim de vin, alegem un singur pahar de vin roşu.

Ştim că alcoolul trece prin ficat care acționează ca un filtru şi nu îl lasă să “zboare” în creier.

Ei, în cantitate mare, alcoolul ajunge în creier şi afectează centrii de la creierul mic şi dintr-o dată încep tulburările de echilibru, apoi te trezești că vorbeşte alcoolul din tine. Astfel, simțurile tale de protecţie sunt în pericol.

7. Somul. În timpul somnului are loc curățarea creierului. În creier se produce un anumit “gunoi” care poate fi curăţat numai în somn, atunci când creierul se odihneşte.

Toate aceste suprasolicitări şi insomniile duc la acumulare. La ţară se spune “dormi, copile, ca să crești”.

Sistemul endocrin, hormonul de creştere se secretă seara, noaptea.

Dacă vorbim de sinapse, faceţi rebus, este excepţional, şah, puzzle, iar pentru cei trecuţi de 60 de ani, învăţaţi limbile străine şi circulaţi, nu staţi izolaţi.

De aceea, vă rog, pentru că Dumnezeu ne-a binecuvântat cu această bijuterie, care este creierul nostru, protejaţi-l şi alegeţi să trăiţi sănătos”, a recomandat prof. dr Vlad Ciurea într-o emisiune online.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private