luni, noiembrie 23, 2020
Tănasă Sabina

Profesorul Rafila vine cu un anuț alarmant și cu un apel către populație! Din dorința de a preveni sau de a se vindeca de noul coronavirus, oamenii au luat cu asalt faramaciile pentru a-și achiziționa stocuri de azitromicină.

Apelul la echilibru și la încetarea autoadministrației de medicamente este subliniat în nenumărate rânduri și de către profesorul Mihai Craiu și medicul Valeriu Gheorghiță.

“Automedicatia in aceasta perioada este la ea acasa. Ne confruntam cu o problema foarte serioasa, pentru ca, in aceasta perioada, fie ca profilaxie, fie ca tratament, persoane care incearca sa previna infectia cu noul coronavirus sau care au aflat ca sunt infectate folosesc fara discernamant antibiotice.

Apelul medicilor: Nu mai consumați azitromicină!

Consumul de azitromicina a crescut foarte mult si, chiar daca azitromicina este prevazuta ca si o medicatie care ar putea sa fie prescrisa la unii dintre pacientii infectati cu noul coronavirus, utilizarea fara discernamant si automedicatia sunt foarte grave, pentru ca, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decat in infectiile bacteriene, nu in infectiile virale.

Azitromicina, sigur, cu un anumit efect asupra noului coronavirus, a fost incercata ca si terapie, dar aceasta utilizare de masa e foarte periculoasa, pentru ca efectele sunt serioase”, a explicat Rafila, in cadrul dezbaterii “Constientizarea consumului de antibiotice in timpul pandemiei de COVID-19”.

Profesorul Rafila a făcut apel la discernământul populației și la aprecierea acestora a cadrelor medicale, cu precădere a medicilor de familie care știu mult mai bine medicamentația de care un pacient are nevoie.

Profesorul Rafila: Aveți încredere în medicii de familie

“Nu insista pentru a obtine un antibiotic! Medicii de familie stiu foarte bine ca atunci cand se prezinta la medic, de multe ori, pacientii sunt destul de revendicativi si vor un anumit medicament. Nu insista la farmacie sa obtii antibiotic! Din pacate, se obtine in continuare. Nu as zice cu usurinta, dar se pot obtine antibiotice la farmacie, daca insisti. Sau, la anumite farmacii.

Daca faci un tratament cu antibiotic, trebuie respectat foarte bine ritmul de administrare, dozele si durata recomandata. Acestea sunt cateva mesaje care trebuie sa fie foarte clar transmise. Faptul ca antibioticele nu trateaza orice, infectii virale sau parazitare. Pot avea efecte nedorite, iar folosirea necorespunzatoare duce la pierderea calitatii acestor produse”, a precizat profesorul Rafila.

Parteneri