Categories: Ştiri sănătate

Program de depistare activă a tuberculozei în 11 județe. Persoanele care pot beneficia de program

Din cuprinsul articolului

Ministerul Sănătății demarează acțiunea de depistare activă a tuberculozei în județele Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Tulcea, Vaslui, în cadrul Programului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. Suma necesară pentru depistarea precoce și tratarea tuberculozei (3,5 milioane de euro) este nerambursabilă și provine de la Fondul Global.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar.

Prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei.

Programul este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat și se va realiza în comunități la risc, prin echipe mobile organizate și coordonate de către direcțiile de sănătate publică județene.

Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, sunt trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și beneficiază de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.

România continuă să înregistreze cele mai multe cazuri de tuberculoză dintre toate statele din Uniunea Europeană. În timpul pandemiei de COVID-19, cazurile de tuberculoză s-au redus cu aproximativ o treime, dar această scădere este posibil să fie cauzată de lipsa depistării și a reticenței la accesarea serviciilor medicale în această perioadă.

Tuberculoza la nivel mondial

Numărul deceselor la nivel global cauzate de tuberculoză a crescut între 2019 şi 2021, potrivit estimărilor, periclitând anii în care s-au înregistrat descreşteri după ce pandemia de CIOVID-19 a perturbat în mod server eforturile de combatere a acestei boli, a precizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

Eforturile globale de luptă cu boli precum SIDA, tuberculoză sau malaria au fost perturbate în timpul pandemiei de COVID-19. Criza sanitară a afectat cu precădere răspunsul în cazul tuberculozei, iar ca urmare statele au înregistrat întârzieri în atingerea obiectivelor pentru contracararea acestei boli infecţioase.

OMS a îndemnat omenirea să aplice lecţiile învăţate din pandemie la tuberculoză, care afectează în mod sever ţări precum India, Indonezia, Filipine şi Pakistan.

”Dacă există o lecţie pe care am învăţat-o în pandemie, este aceea că prin solidaritate, hotărâre, inovaţie şi utilizarea echitabilă a uneltelor, putem depăşi ameninţările sanitare grave”, a precizat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Raportul anual al OMS asupra tuberculozei estimează că tuberculoza a dus la moartea a 1,6 milioane de persoane în 2021, peste numărul estimat de 1,5 milioane de decese în 2020 şi peste cele 1,4 milioane de decese raportate în 2019. Numărul deceselor asociate tuberculozei a scăzut în perioada 2005-2019.

Raportul avertizează totodată că în viitorul apropiat tuberculoza ar putea înlocui COVID-19 şi deveni principala cauză de deces la nivel global asociată unui singur agent patogen.

Recent Posts

O zodie are parte de o mare cumpănă. Norocul dispare din viața ei

Mariana Cojocaru vine cu vești neplăcute pentru o singură zodie. Pe acești nativi îi așteaptă…

17 minute ago

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat

Monitorizarea femeilor însărcinate a trecut de Senat. Proiectul de lege prin care se asigură accesul…

10 ore ago

Cele mai cunoscute remedii biblice și bolile pe care le tratează. 11 leacuri vindecătoare

Cele mai cunoscute remedii biblice. În căutarea unor metode naturale și tradiționale de vindecare, mulți…

10 ore ago

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea

În România avem peste 30 de specii de căpuşe. Cum ne protejam de acestea. Căpuşele…

11 ore ago

Când ieși la pensie vrei să te muți în Franța sau Italia? Un american explică cum

Când ieși la pensie vrei să te muți în Franța sau Italia? Un american explică…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancer ovarian