duminică, ianuarie 17, 2021
Irina Lungu

Primul program din România de prevenție a diabetului zaharat de tip 2 la copii anunță statistici după 2 ani de activitate și rezultatele pozitive înregistrate

Asociația Medicover, ONG-ul care implementează Programul „înCerc” de Prevenție a Diabetului Zaharat de Tip 2 și a Bolilor Civilizației, desfășurat de doi ani în municipiul Ploiești și de un an în Cluj-Napoca, comunică statistici după activitatea din anul școlar 2018-2019, în preajma datei de 14 noiembrie, când anual este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului.

Acestea vor fi prezentate pe larg și de către doamna profesor universitar doctor Maria Moța, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, membră a Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc”, în cursul zilei de joi, 14 noiembrie 2019, în cadrul celui de-al 17-lea Congres Național al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (FRDNBM).

Astfel, după evaluarea a 2.113 copii de clasa a V-a în Cluj-Napoca și a 1.556 copii de clasa a V-a din Ploiești în anul școlar 2018-2019, putem concluziona că 3 din 10 copii români cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani din ambele orașe prezintă risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2) sau a bolilor civilizației.

Cu toate acestea, prin comparație cu anul școlar 2017-2018, procentul elevilor detectați cu risc de dezvoltare diabet zaharat de tip 2 în Ploiești a scăzut (29,6% în 2019, față de 30,1% în 2018), la fel și numărul copiilor examinați la care s-a regăsit obezitate (17,9% în 2019, față de 20,7% în 2018), toate activitățile din cadrul Programului „ȋnCerc” în primul său an de implementare în acest oraș putând avea astfel o influență pozitivă asupra copiilor, inclusiv a celor din generațiile ce vor urma.

Mai jos, regăsiți statisticile pentru municipiul Ploiești, pentru anul școlar 2018-2019:

  • Au fost evaluați 78% dintre copiii de clasa a V-a din Ploiești (1.556 copii);
  • 29,6% au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (461 copii);
  • Printre elevii examinați s-au regăsit 238 (15,3%) supraponderali și respectiv 279 (17,9%) copii cu obezitate de diferite grade;
  • S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 344 (22,1%) dintre elevii evaluați;
  • S-a constatat capacitate de susținere a efortului fizic slabă și foarte slabă la 628 elevi (42,5%). Întreruperea testului de capacitate fizică a fost necesară în 272 de cazuri (18,3%).

În ceea ce privește municipiul Cluj-Napoca, ca urmare a evaluării gratuite și non-invazive a elevilor claselor a V-a din cele 45 de unități de ȋnvățământ care au aderat până în prezent la Programul „ȋnCerc” – anul școlar 2018-2019:

  • Au fost evaluați 75% dintre copiii de clasa a V-a din Cluj-Napoca (2.113 copii);
  • 30,6% au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (647 copii);
  • Printre elevii examinați s-au regăsit 307 (14,5%) supraponderali și respectiv 464 (21,9%) copii cu obezitate de diferite grade;
  • S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 235 (11,1%) dintre elevii evaluați;
  • S-a constatat capacitate slabă și foarte slabă la 980 elevi (48,5%). Întreruperea testului de capacitate fizică a fost necesară în 254 de cazuri (12,5%).

Adrian Florin Dobre, primarul municipiului Ploiești: „Mă bucură rezultatele Programului înCerc, în municipiul Ploiești, la doi ani de la implementare. Scăderea procentului elevilor detectați cu risc de dezvoltare diabet de tip 2 și a numărului copiilor examinați la care s-a regăsit obezitatea în municipiul nostru este o veste bună, care reconfirmă, încă o dată, necesitatea unui astfel de program. Mulțumesc Asociației Medicover pentru implicare și sper să continue și cu altfel de initiațive care pun pe primul loc sănătatea copiilor noștri.”

Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, membră a Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc”: „Rezultatele Programului înCerc în Cluj-Napoca, după un an de activitate, vin în completarea cifrelor de luat în seamă la nivel național, despre procentul copiilor din România cu risc de dezvoltare diabet zaharat de tip 2. Acum, mai mult ca oricând, focusul nostru, al cadrelor medicale, specialiștilor și autorităților care susțin Programul înCerc în România, ar trebui să fie pus pe prevenție. Cu cât se începe mai devreme educația referitoare la pașii care pot duce la scăderea sau eliminarea riscului de dezvoltare DZ2, cu atât consecințele vor fi de bun augur. Sunt convinsă că în cadrul Programului înCerc vor fi atinse progrese în ambele orașe de implementare – Cluj-Napoca și Ploiești – așa cum au început să fie constatate în Ploiești, după mai bine de doi ani de activitate. Încă o dată încurajez și părinții să fie deschiși la educația de prevenție cu privire la diabetul zaharat de tip 2 la copii.”

George Istrate, Director General Asociația Medicover: „Suntem de părere că rezultatele din cel de-al doilea an de activitate ȋnCerc în Ploiești și primul an de activitate din Cluj-Napoca ar trebui să atragă o atenție sporită la nivel național. Ne confruntăm cu o realitate alarmantă și este important să acționăm cât încă nu este prea târziu!

Cu toate acestea, suntem bucuroși că până în prezent toate eforturile depuse de către specialiștii noștri în cadrul etapei de consiliere personalizată, pentru a elimina riscul de dezvoltare a DZ2, se dovedesc a pune o amprentă pozitivă asupra evoluției copiilor ce sunt la risc. Putem vedea deja rezultate la copiii ploieșteni care au finalizat programul – în prezent, peste 20 – majoritatea lor având o scădere a indicelui de masă corporală față de momentul inițial, când au fost evaluați în școală.”

Prof. Univ. Dr. Maria Moța, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, membră a Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc” și co-autor al studiului PREDATORR: „Fără un program structurat de prevenție a DZ tip 2, incidența și prevalența acestuia vor crește în viitorul apropiat, cu scăderea vârstei de apariție, inițial la adulții tineri, apoi la copii, așa cum este deja cunoscut. Prin Programul înCerc se urmărește prevenția DZ, este însă nevoie de o prevenție primordială a bolilor civilizației, prin conștientizarea maselor largi de necesitatea implementării, la nivel global, a unui stil de viață sănătos.  Chiar dacă numărul copiilor incluși în acest program este planificat a fi de 12.000, utilitatea lui va fi imensă, el conștientizând o mare parte a populației (elevi, părinți, profesori, personal medical, oficialități) de existența unui procent dramatic al factorilor de risc la copiii de numai 10-12 ani. Făcând cunoscuți acești factori de risc maselor largi ne așteptăm ca prin conștientizarea populației aceasta să extindă informațiile ”în pată de ulei”, pentru a preveni nu numai obezitatea (factor de risc major pentru DZ tip 2), ci și factorii de risc ai acesteia.”