Sari la conținut

Programul „Masă sănătoasă”: Doar o treime din unitățile școlare au beneficiat de mese calde. Care este explicația?

masa calda
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Programul masa sanatoasa

Programul „Masă sănătoasă”. Doar o treime din cele 450 de unități școlare au beneficiat de mese calde. Ce arată raportul World Vision

Aproximativ 150 de școli din țară au beneficiat în acest an școlar de Programul Național „Masă sănătoasă”. Un studiu realizat de World Vision România mai arată că peste 60% dintre unitățile de învățământ declarate eligibile nu au ajuns să implementeze programul menit să sprijine participarea la ore a copiilor din zone cu risc de excluziune și de abandon școlar.

Programul Național „Masă sănătoasă”, implementat doar într-o treime din cele 450 de unități școlare

Pentru un sfert dintre copiii înscriși în Programul Național „Masă sănătoasă”, masa primită la școală este singura masă din zi. Cu toate acestea, programul a fost implementat doar într-o treime din cele 450 de unități școlare selectate – arată cel mai recent studiu al fundației „World Vision România”.

Fundația derulează de opt ani programul de masă caldă și educație remedială „Pâine și mâine”, un program susținut integral din fonduri private.

Cecilia Trașcă este director al Școlii Gimnaziale Pesceana din județul Vâlcea; după ce în această școală copiii au beneficiat de program, numărul elevilor care abandonează școala a mai scăzut, potrivit RRA.

„A existat acea tentație de migrare de la o școală unde nu se dădea masă caldă la o școală unde se dă masă caldă. Am încercat să nu încurajăm acest lucru, ci le-am lăsat șansa și vecinilor să implementeze și ei în anul următor programul de masă caldă. Și este un lucru bun ca până în 2030, așa cum spune programul, toate școlile din România să implementeze acest program de masă caldă, de masă sănătoasă”, a declarat Cecilia Trașcă.

Programul „Pâine și mâine”

Pachetel pentru scoala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Prin programul „Pâine și mâine”, peste 1.500 de copii de la sate din clasele 0-IV beneficiază zilnic de after school, care înseamnă o masă caldă și două ore de ajutor la teme și alte lecții remediale. Fundația a demarat acest program în 2016, în urma unui studiu care arăta că doi din 10 copii merg flămânzi la culcare și unul din patru copii nu sunt ajutați de nimeni la teme acasă.

Persoanele care doresc să susțină programele fundației mai pot doar zilele acestea să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit, completând formularul 230 disponibil pe site-ul World Vision România.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel