luni, iunie 14, 2021

Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie Târgu Mureş derulează proiectul de cercetare “Tehnologii de inginerie tisulară pentru regenerarea valvelor cardiace – Valve Regen”,

prin care se urmăreşte creare a unor valve aortice viabile in vitro înainte de implantare, folosind celule proprii ale pacientului, a anunţat miercuri, rectorul UMFST, profesor universitar doctor Leonard Azamfirei, în timpul prezentării raportului pe anul trecut.

“Proiectul presupune dezvoltarea de noi biomateriale (scaffolduri de valve aortice acelulare) şi tehnologii (decelularizare, însămânţare celule, condiţionare mecanică), care vor fi utilizate pentru medicină, în special pentru un tratament eficient al bolii valvei aortice la pacienţii de toate vârstele. În mod special pentru

această aplicaţie, materiale şi tehnologii noi vor fi integrate într-o platformă semi automată, care poate genera valve viabile la cerere. Rezultatele aşteptate sunt materiale şi tehnologii care vor oferi chirurgilor cardiaci valve regenerate din celulele proprii ale pacientului. Valve viabile pot fi, de asemenea, folosite in vitro ca platforme reproductibile pentru studierea biologiei şi patologiei valvelor umane şi, eventual, pentru dezvoltarea de noi tratamente farmaceutice pentru afecţiuni ale valvelor”, se arată în raportul rectorului UMFST Târgu Mureş.

Potrivit rectorului, un

obiectiv important al acestui proiect este de acela de a genera un nucleu de competenţă în Medicină Regenerativă la UMFST Târgu Mureş, potrivit Agerpres.

Valoarea proiectului este de 8.779.476,34 lei, este coordonat de profesor doctor Dan Simionescu şi se va încheia în septembrie 2020.

Ultimele stiri

Parteneri