Sari la conținut

Proiect pentru depistarea cancerului colorectal, în România. Andrei Baciu: 50.000 de oameni vor fi testați

Bolnavii de cancer

Spitalul Militar din Capitală a inițiat un proiect pentru depistarea cancerului colorectal. Acesta are ca obiectiv scăderea incidenței și a mortalității în cazul acestei afecțiuni. 

De asemenea, inițiatorii doresc un program național de acest tip, în care românii din întreaga țară să poată beneficia de screening pentru depistarea precoce a cancerului.

Celulele normale ale colonului și rectului pot avea uneori o creștere anormală ducând la apariția de polipi, formațiuni benigne care însă se pot transforma ulterior în cancer. Cu ajutorul depistării precoce, acest tip de cancer poate fi mai ușor de tratat, iar pacienții au mai multe șanse de vindecare.

În Europa, incidența cazurilor noi de cancer colorectal este de 26,9%, ocupând locul 3 – după cancerul pulmonar și de prostată – la sexul masculin și locul doi – după cancerul mamar – la sexul feminin.

Program pentru depistarea cancerului colorectal

Spitalul Militar Central din capitală a început în premieră națională un proiect de depistare a cancerului colorectal, lansat împreună cu Coaliţia Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, anunță RRA, citat de Rador.

Proiectul are ca grup-țintă peste 50.000 de oameni cu vârste între 50 și 74 de ani din București și Ilfov și are ca obiectiv scăderea incidenței și a mortalității în cazul acestei afecțiuni. La final, inițiatorii și-ar dori un program național de screening pentru cancerul de colon.

„Persoanele candidate vor prin informații adecvate legate de riscurile și de beneficiile variatelor proceduri de screening existente.

Mai mult decât atât, în cadrul acestui program este asigurat accesul tuturor celor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale grupului-țintă la consultațiile de specialitate și la investigațiile endoscopice inferioare, adică colonoscopii, aflate în oferta de servicii a laboratorului de endoscopie digestivă și terapeutică a Spitalul Militar Central”, afirmă managerul Spitalului Militar, conferențiar doctor Florentina Ioniță Radu.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu consideră că un astfel de proiect arată că pacientul este în centrul sistemului.

„Realmente, 50.000 de oameni din București și Ilfov vor fi testaţi, pentru a face să transforme oncologia şi un eventual diagnostic de cancer colorectal dintr-o condamnare în nimic altceva decât o boală cronică. Nu poţi să faci lucrul ăsta fără diagnostic precoce și fără un program serios de screening, susține Andrei Baciu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel