Sari la conținut

Proiect-pilot de screening pentru cancerul colorectal. Estimări sumbre: Numărul de cazuri ar putea creşte cu 80% până în 2024

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptomul neobișnuit care indică un cancer

Peste 13.000 de cazuri noi şi 7.000 de decese se înregistrează, în fiecare an, din cauza cancerului colorectal în România, potrivit celor mai recente date oficiale.

”În absenţa screeningului în populaţia generală, numărul de cazuri va creşte cu 80% până în 2024”, avertizează prof. dr. Cristian Gheorghe, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Programului de Screening pentru Cancerul Colorectal, duipă ce un proiect-pilot de screening pentru acest tip de cancer s-a desfăşurat în 4 regiuni de dezvoltare – Bucureşti-Ilfov, Muntenia-Sud, Sud-Est şi Sud-Vest.

Un proiect-pilot de screening pentru cancerul colorectal s-a desfăşurat în 4 regiuni de dezvoltare (Bucureşti-Ilfov, Muntenia-Sud, Sud-Est şi Sud-Vest), cu o populaţie ţintă totală de peste 200.000 de persoane testate, cu vârsta între 50 şi 74 de ani, din care peste 50% au provenit din grupuri vulnerabile, arată datele publicate pe platforma cancer-plan.ro.

Proiectul a vizat dezvoltarea cadrului de implementare a unui program naţional de screening organizat pe baze populaţionale, în conformitate cu Recomandarea Consiliului UE privind prevenţia oncologică şi implementarea ghidurilor europene pentru asigurarea calităţii în programele de screening pentru cancerul colorectal, astfel încât serviciile preventive oferite să fie eficace şi accesibile în condiţii de egală calitate şi siguranţă pentru toate categoriile socio-economice.

Numărul de cazuri ar putea creşte cu 80% până în 2024

”În absenţa screeningului în populaţia generală, numărul de cazuri va creşte cu 80% până în 2024. Este demonstrat că 60% din mortalitatea prin cancer colorectal ar putea fi prevenită prin programe de screening. Diagnosticat în stadii precoce, cancerul colorectal este curabil.

Poate fi prevenit prin rezecţia endoscopică a polipilor adenomatoşi, leziuni premaligne, diagnosticate la persoane simptomatice sau asimptomatice în condiţiile screeningului”, a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Programului de Screening pentru Cancerul Colorectal, potrivit News.ro.

Proiectul-pilot de screening pentru cancerul colorectal este finanţat din Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman. „Avem rezultate extraordinare din care putem învăţa ceva, pentru a putea îmbunătăţi umătoarele proiecte din fonduri europene nerambursabile, cum ar fi cele din Programul Operaţional Sănătate. În următoarea etapă programatică ar putea continua aceste proiecte la un alt nivel.

Însă trebuie să investim în educarea populaţiei, care trebuie să înţeleagă că screeningul poate salva vieţi, la un moment dat. De foarte multe ori, pacienţii vin la spital când nu se mai poate face nimic”, a afirmat dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: