Sari la conținut

Prospectul vaccinului anti-covid dezvoltat de Moderna. Informații privind conținutul, administrarea sau contraindicațiile de folosire

Prospectul vaccinului anti-covid dezvoltat de Moderna. Informații privind conținutul, administrarea sau contraindicațiile de folosire.

Prospectul vaccinului anti-covid dezvoltat de Moderna cu informații pentru utilizator este disponibil spre consultare AICI.

Documentul conține informații despre:

1. Ce este COVID-19 Vaccine Moderna și pentru ce se utilizează

2. Ce trebuie să știți înainte de a vi se administra COVID-19 Vaccine Moderna

3. Cum se administrează COVID-19 Vaccine Moderna

4. Reacții adverse posibile

5. Cum se păstrează COVID-19 Vaccine Moderna

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Prospect: Vaccine Moderna dispersie injectabilă. Vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate)

Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță. Puteți să fiți de ajutor raportând orice reacții adverse pe care le puteți avea. Vezi ultima parte de la pct.4pentru modul de raportare a reacțiilor adverse

Citiți cu atenție și în întregime acest prospect înainte de a vi se administra vaccinul, deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.

 • Păstrați acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiți.
 • Dacă aveți orice întrebări suplimentare, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.
 • Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. Vezi pct.4

Prospectul vaccinului anti-covid dezvoltat de Moderna. Ce găsiți în acest prospect

 1. Ce este COVID-19 VaccineModerna și pentru ce se utilizează
 2. Ce trebuie să știți înainte de a vi se administra COVID-19 VaccineModerna
 3. Cum se administrează COVID-19 VaccineModerna
 4. Reacții adverse posibile 5.Cum se păstrează COVID-19 VaccineModerna6.Conținutul ambalajului și alte informații

1.  Ce este COVID-19 VaccineModerna și pentru ce se utilizează

COVID-19 VaccineModerna este un vaccin utilizat pentru a preveni boala COVID-19 cauzată de virusul SARS-CoV-2. Acesta este administrat adulților cu vârsta de peste 18 ani. Substanța activă din COVID-19Vaccine Moderna este ARNm care codifică proteina de suprafață a SARS-CoV-2. ARNm este integrat în nanoparticulele lipidice SM-102.Deoarece COVID-19 VaccineModerna nu conține virusul, acesta nu vă poate transmite boala COVID-19

Cum funcționează vaccinul COVID-19

Vaccine Moderna stimulează sistemul de apărare natural al organismului (sistemul imunitar). Vaccinul acționează prin determinarea organismului să își producă propria protecție (anticorpi) împotriva virusului care cauzează boala COVID-19. COVID-19 VaccineModerna utilizează o substanță numită acid ribonucleic mesager (ARNm) pentru a transfera instrucțiuni, pe care celulele organismului le pot utiliza pentru a produce proteina de suprafață, regăsită pe virus. Celulele pot produce apoi anticorpi împotriva proteinei de suprafață, pentru a ajuta la combaterea virusului. Acest lucru va ajuta la protecția împotriva COVID-19. Substanța activă a COVID-19 VaccineModerna este ARNm care codifică proteina de suprafață a SARS-CoV-2, integrat în nanoparticule lipidice.

2.   Ce trebuie să știți înainte de a vi se administra COVID-19 Vaccine Moderna

Vaccinul nu trebuie administrat dacă-sunteți alergicla substanța activă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui vaccin (enumerate la pct.6)

Atenționări și precauții

Înainte de a vi se administra COVID-19 VaccineModerna, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă:

 • Ați avut orice reacție alergicăseveră, care v-a pus viața în pericol, după orice alt vaccin administrat injectabil sau după ce vi s-a administrat anterior COVID-19 VaccineModerna.
 • Aveți un sistem imunitar slăbit sau compromis
 • Ați avut un episod de leșin în urma unei injecții administrate în trecut
 • Aveți o tulburare de sângerare-
 • Aveți febră mare sau infecție severă; cu toate acestea, vi se poate administra vaccinul dacă aveți febră ușoară sau o infecție a căilor respiratorii superioare, de ex,emplu o răceală.
 • Aveți oricare altă boală gravă-Aveți anxietate legată de administrarea de injecții.

Dacă oricare dintre situațiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră (sau dacă nu sunteți sigur(ă)), adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale, înainte de a vi se administra COVID-19 VaccineModerna.

La fel ca în cazul oricărui alt vaccin, este posibil ca schema de vaccinare cu două doze de COVID-19 VaccineModerna să nu protejeze toate persoanele cărora le este administrat și nu se cunoaște durata protecției conferite.

Copii și adolescenți

COVID-19 VaccineModerna nu este recomandat pentru copiii și adolescenții cu vârsta sub 18 ani.

COVID-19 VaccineModerna împreună cu alte medicamente

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente. COVID-19 VaccineModerna poate influența acțiunea altor medicamente, iar alte medicamente pot modifica acțiunea COVID-19 VaccineModerna.

Sarcina și alăptarea

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale pentru recomandări înainte de a vi se administra acest vaccin.

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor

Nu conduceți vehicule și nu utilizați utilaje dacă nu vă simțiți bine după vaccinare. Așteptați până la trecerea efectelor vaccinului înainte de a conduce vehicule sau utiliza utilaje.

COVID-19 VaccineModerna conține sodiu

COVID-19 VaccineModerna conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per doză, adică practic „nu conține sodiu”.

3. Cum se administrează COVID-19 VaccineModerna

COVID-19 VaccineModerna vi se va administra sub formă de două injecții a câte 0,5ml. Se recomandă administrarea celei de-a doua doze la 28 de zile după prima doză, în vederea finalizării schemei de vaccinare.

Medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală vă va injecta vaccinul într-un mușchi (injecție intramusculară), în partea superioară a brațului.

După prima doză de COVID-19 VaccineModerna, trebuie să vi se administreze o a doua doză din același vaccin, după 28 de zile, în vederea finalizării schemei de vaccinare.

În timpul și după fiecare injecție cu vaccin, medicul dumneavoastră, farmacistul sau asistenta medicală vă va supraveghea timp de aproximativ15minute, pentru a observa dacă prezentați o reacție alergică.

Dacă ratați o programare pentru a doua doză de COVID-19 VaccineModerna

 • Dacă ratați o programare, programați împreună cu medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau farmacistul o altă vizită, cât mai curând posibil .
 • Dacă ratați o injecție programată, este posibil să nu fiți complet protejat împotriva bolii COVID-19.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest vaccin, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.

4. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest vaccin poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Solicitați asistență medicală de urgențădacă manifestați oricare dintre următoarele semne și simptome ale unei reacții alergice:

 • senzație de leșin sau stare de confuzie;
 • modificări ale ritmului bătăilor inimii;
 • dificultăți la respirație;
 • respirație șuierătoare;
 • umflare a buzelor, feței sau gâtului;
 • urticarie sau erupție pe piele;
 • greață și vărsături;
 • durere de stomac.

Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale. Acestea pot include:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de1din10persoane):

 • umflare în zona axilei
 • durere de cap
 • greață
 • vărsături
 • dureri musculare, dureri articulare și rigiditate
 • durere sau umflare la locul de administrare a injecției
 • oboseală excesivă
 • frisoane
 • febră

Frecvente (pot afecta până la1din10persoane):

 • erupție
 • erupție, înroșire sau urticarie la locul de administrare a injecție

Mai puțin frecvente (pot afecta până la1din100persoane):

 • mâncărime la locul de administrare a injecției

Rare (pot afecta până la1din1000persoane):

 • paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell)
 • umflare la nivelul feței (poate să apară la pacienții cărora li s-au administrat injecții în scop cosmetic)

Cu frecvență necunoscută:

 • reacții alergice severe (anafilaxie)
 • hipersensibilitate

Raportarea reacțiilor adverse

Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale.Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare, așa cum este menționat în Anexa V. Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui vaccin.

5. Cum se păstrează COVID-19 VaccineModerna

Nu lăsați acest vaccin la vederea și îndemâna copiilor.

Nu utilizați acest vaccin după data de expirare înscrisă pe etichetă după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Informațiile despre păstrare, expirare și utilizare și manipulare sunt descrise în secțiunea destinată profesioniștilor din domeniul sănătății, la sfârșitul prospectului.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conține COVID-19 VaccineModerna

 • Acest flacon multidoză conține 10 doze a câte 0,5 ml.
 • O doză (0,5 ml) conține 100 de micrograme de ARN mesager (ARNm) (integrat în nanoparticulele lipidice SM-102).
 • ARN mesager (ARNm) monocatenar, cu capăt 5′, produs prin utilizarea unei transcripții in vitro, acelulare, de la modele de ADN corespunzătoare, ce codifică proteina virală de suprafață (S) a SARS-CoV-2.
 • Celelalte componente sunt lipidă SM-102, colesterol,1,2-distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC),1,2-dimiristoil-rac-glicero-3-metoxipolietilen-glicol-2000(PEG2000DMG), trometamol, clorhidrat de trometamol, acid acetic, acetat de sodiu trihidrat, sucroză, apă pentru preparate injectabile.

Cum arată COVID-19 VaccineModerna și conținutul ambalajului

COVID-19 VaccineModerna este o dispersie de culoare albă până la aproape albă, furnizată într-un flacon din sticlă, prevăzut cu dop de cauciuc și sigiliu de aluminiu.

Mărimea ambalajului: 10 flacoane multidoză

Deținătorul autorizației de punere pe piață:

MODERNA BIOTECH SPAIN, S.L.

Calle MonteEsquinza30

28010 Madrid

Spania

Fabricantul:

Rovi Pharma Industrial Services, S.A.

Paseode Europa, 50

28703. San Sebastián de los Reyes

Madrid, Spania

Pentru orice informații referitoare la acest medicament, vă rugăm să contactați reprezentatul local al deținătorului autorizației de punere pe piață.

România

Tel: +40800630047

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: