Sari la conținut

Proteina care crește de 100 de ori în infecțiile acute: „Ne luptăm cu cel mai puternic agresor intern”

semintele unui fruct curăță ficatul
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Semințele de pepene curata ficatul

Proteina C reactivă este produsă de ficat. În infecțiile acute, nivelul crește și de 100 de ori. Lupta cu acest agresor intern a fost explicată de profesorul imunolog Carmen Chifiriuc.

Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc a explicat, în exclusivitate pentru Pro TV, în emisiunea Doctor de bine, de ce proteina C reactivă, produsă în ficat, are capacitatea să crească de 100 de ori în infecțiile acute.

”Celulele tumorale apar cu o anumită probabilitate în celulele noastre. Aceste țesuturi tumorale, odată ce apar în țesuturi, indică acolo un dezechilibru. Primul gardian care simte – macrofagul. Cel care ar trebui să facă curățenie”, explică dr. Carmen Chifiriuc.

Macrofagele sesizează celulele în faza inițială și își exercită efectul antitumoral. Când apar doar câteva celule tumorale, înainte să se formeze o microtumoră.

Citeste si:

Fac asta fie distrugând direct celulele, dar au peste 75 de factori capabili să omoare celule sau să activeze alte celule.

Așa sunt activate celulele imune NK – Natural Killers. Cele mai puternice în lupta cu celula canceroasă. E o luptă frecventă.

Uneori – macrofagele sunt depășite. Și nu mai lucrează pentru organismul uman. Așa se dezvoltă tumorile.

Tumora face strategii să păcălească celulele imune

Celulele macrofage știu să stimuleze vase de sânge, când ne rănim de exemplu. În tumoră, știu de asemenea să facă vase noi de sânge. Nu mai au astfel rol antitumoral, ci produc vase de sânge – tocmai pentru tumoră.

Febra în cancer

„Într-o tumoră, macrofagul, alături de alte celule, încearcă să distrugă celulele tumorale. Celulele distruse generează un răspuns inflamator intens. Toate acele celule trebuie eliminate de macrofage, care produc substanțe cu efect proinflamator și inflamația se cronicizează și crește în intensitate”, mai spune dr. Carmen Chifiriuc.

Testele de inflamație

Da, în tumori, da, sunt teste de inflamație. Și apare febra- e o măsură a activării acestor macrofage”, a mai spus medicul.

Inflamația crește în lupta din tumoră. Macrofagele îsi schimbă echipamenul și, în loc să exercite efect antitumoral, trec la efect protumoral.

La rândul ei, tumora face strategii să păcălească celulele imune. Aceasta este lupta care apare când ne luptăm cu cel mai puternic agresor intern – celulele tumorale. Testele de inflamație pot sugera această luptă. De aceea sunt utile, printre alte analize de sânge, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.