Sari la conținut

Proteina care dă lovitura FATALĂ neuronilor. Expert: „Acesta este momentul final”

Fumatul, consumul zilnic de alcool și o anumită proteină sunt vinovate pentru moartea celulelor în cazul accidentelor vasculare cerebrale, a leziunilor sau bolilor neurodegenerative. Studiul privind cauza distrugerii neuronilor a fost publicat în revista SCIENCE.

Medicamentelor pentru a preveni, stopa sau reduce acest proces

Cercetătorii americani au identificat proteina care dă lovitura fatală neuronilor. Ele atacă în interiorul ADN-ului celulei. Oamenii de știință spun că sunt pe cale de a deschide o nouă cale pentru dezvoltarea medicamentelor pentru a preveni, stopa sau reduce acest proces.

Proteina care dă lovitura FATALĂ neuronilor. Expert: „Acesta este momentul final”

Echipa condusă de Ted și Valina Dawson a constatat că, în ciuda cauzelor și simptomelor diferite, leziunile, accidentele vasculare cerebrale, Alzheimer, Parkinson și Huntington au un mecanism comun. Forma de moarte „programată” a celulelor creierului pe care au numit-o Parthanatos și PARP, o enzimă implicată în acest proces.

160 de proteine ​​cunoscute, factorul inhibitor al migrării macrofagelor

Această formă de moarte celulară „joacă un rol în aproape toate formele de daune celulare”, declară Ted Dawson. Așadar, cauza care dă lovitura finală neuronilor este una dintre cele 160 de proteine ​​cunoscute ca fiind factorul inhibitor al migrării macrofagelor (MIF).

„Credem că acesta este momentul final al Parthanatos”, spune Ted Dawson.

Moartea celulară

Moartea celulară este evenimentul dintr-o celulă biologică prin care încetează să fie îndeplinite funcțiile ei. Acest lucru poate fi rezultatul procesului natural de moarte a celulelor bătrâne și de înlocuire a lor cu altele noi, sau poate rezulta din factori cum ar fi boala, leziunea localizată, sau moartea organismului din care celulele fac parte.

Tipurile de moarte celulară includ:

  • Apoptoza sau tipul I de moarte celulară și autofagie sau de tipul II de moarte celulară sunt ambele, forme de moarte celulară programată, în timp ce necroza, este un proces nefiziologic care apare ca urmare a unor infecții sau leziuni.
  • Necroza este moartea celulelor cauzată de factori externi, cum ar fi un traumatism sau infecția și apare în mai multe forme diferite. Recent, o formă de necroză programată, numită necroptoză, a fost recunoscută ca o altă formă de moarte celulară programată. S-a emis ipoteza că necroptoza poate servi ca moarte celulară de rezervă pentru apoptoză, când semnalizarea apoptozei este blocată de factori endogeni sau exogeni, cum ar fi virușii sau mutațiile.
  • Catastrofa mitotică este un mod de moarte celulară, care se datorează intrării premature sau nepotrivite a celulelor în mitoză. Acesta este modul cel mai obișnuit de moarte celulară, în celulele canceroase expuse la radiații ionizante și la multe alte tratamente anticanceroase.
  • Autofagie este citoplasmatică, caracterizată prin formarea de mari vacuole care fagocitează organite într-o secvență specifică înainte de distrugerea nucleului.
  • Macroautofagia, adesea menționată ca autofagie, este un proces catabolic care duce la degradarea autofagozom-lizozomală a unei porțiuni din conținutul citoplasmatic, a agregatelor proteice anormale și a excesului sau organitelor degradate. Autofagie este activată în general, în condiții de privare de nutrienți, dar a fost, de asemenea, asociată cu procese fiziologice precum și patologice, cum ar fi dezvoltarea, diferențierea, bolile neurodegenerative , stresul, infecțiile și cancer, potrivit ro.wikipedia.org
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: