Sari la conținut

Proteine din vegetale. Cele mai bune surse dacă nu vrei să consumi carne

proteine
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Proteinele in cura de slabire

Proteine din vegetale pentru pesoanele care nu mai vor să consume carne. Sunt un înlocuitor de nădejde al proteinelor animale, iată ce poți mânca.

Cereale precum quinoa, hrișcă, mei, boabele de năut, mazăre ori linte, tofu și lapte de soia plus semințele de floarea soarelui, de lucernă, de in, de dovleac sau de susan sunt adevărate „bombe” de proteine vegetale. Două sute de grame de linte gătită, spre exemplu, conține 18 grame de proteine, mai mult decât o pulpă de pui, în timp ce 200 de grame de quinoa – 8 grame de proteină, cam cât un ou fiert tare. O persoană sănătoasă, arată specialiștii, ar trebuie să consume 0,8 g proteine pe kilogram corp pe zi, iar pentru vegetarieni doza este de 0, 9 grame.

Hrişca este bogată în vitaminele E, B1 si B2, dar şi în proteine complete, carbohidraţi, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu şi fier. Deşi nu face parte din clasa cerealelor (este o plantă ierboasă înrudită cu rubarba şi stevia creaţă), hrişca este net superioara grâului, de exemplu, prin elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi ţi îl fortifică mai ales în sezonul rece şi la începutul primăverii. 100g de hrişcă boabe conţine 13g de proteine.

Spirulina conţine circa 60 – 70% proteine complete, ceea ce înseamnă că are toţi cei 8 aminoacizi esenţiali şi 10 acizi non-esenţiali necesari unei sănătăţi de fier. Mai conţine proteine, în cantitate mai mare decât carnea de vită, de pui sau soia.

Nutrienţii ei sunt de calitate superioară oricărei alte surse, apoi specialiştii mai vorbesc despre acidul gama-linoleic (GLA), vitamina B12, fier şi multe alte componente despre care s-a stabilit că protejează împotriva unor forme de cancer.

O altă calitate a acestei mici plante este aceea că, odată ajunsă stomac, este foarte uşor de digerat. Reduce colesterolul, protejează sistemul imunitar, stimulează absorbţia mineralelor. O adevărată sursă de viaţă, spirulina energizează şi protejează împotriva gripei şi răcelii, herpesului, grăbeşte vindecarea în boli precum pojarul, oreionul.

Spanacul este și el miraculos! O singură cană de spanac gătit are peste 5 grame de proteine și este, de asemenea, o sursă foarte bună de calciu, fier și vitamina C.

Semințele de cânepă conțin 6 g de proteine/100 g. Cercetătorii au descoperit că seminţele de cânepă sunt singura sursă de proteine comestibile asimilate complet de către organismul uman. Deci, în salatele pe care le prepari adaugă şi o mână de astfel de seminţe, de preferat măcinate pentru a fi mai bine absorbite proteinele.

Broccoli conține mai multe proteine decât carnea de vită. În plus, are aminoacizi, fibre, și vitamina B6.

Și nu în ultimul rând migdalele. Sunt pline de proteine și de grăsimi sănătoase, bune pentru inimă. Acestea sunt, de asemenea, bogate în minerale, printre care mangan, care contribuie la întărirea oaselor şi reglează zahărul din sânge, şi magneziu, esenţial pentru funcţionarea organelor, muşchilor şi a nervilor, pentru controlul glucozei din sânge şi reglarea tensiunii arteriale.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel