Sari la conținut

Cum răspund medicii români acuzaţiilor articolului din The Sun care prevesteşte exterminarea britanicilor de către imigranţii români infestaţi cu TBC

În data de 27 martie 2013, cotidianul britanic  „The Sun” a publicat un articol cu titlul „TIME BOMB. Migrants to bring drug-resistant TB superbug to UK” („BOMBA CU CEAS. Imigrantii vor aduce in Marea Britanie bacilul Tuberculozei Multidrog Rezistente”) semnat de Brian Flynn   Parteneriatul StopTB Romania protestează faţă de abordarea exagerată şi alarmistă a autorului articolului şi consideră că articolul este lipsit de obiectivitate, exploatând un subiect sensibil pentru a satisface setea de senzational a unei părţi a cititorilor de presa britanici. De asemenea, este intolerabil faptul ca articolul este insotit de o fotografie alb-negru de la inceputul secolului XX, cu bolnavi minori la un sanatoriu din Romania, unde erau ingrijiti prin metode rudimentare, cu „aer curat si odihna”, inainte ca tratamentele cu antibiotice sa fi aparut.  In articolul din The Sun, declaratiile antropologului american Jonathan Stillo, ale dr Cristina Popa si ale dr Mihaela (Misu) Stefan au fost complet scoase din context si folosite in mod injust pentru a folosi aceasta problema de sanatate publica serioasa ca argument pentru blocarea accesului romanilor pe piata muncii din Marea Britanie.  Alti jurnalisti din Marea Britanie care au abordat problema Tuberculozei in Romania, au vorbit cu aceiasi oameni ca si jurnalistul de la The Sun si au vizitat aceleasi institutii ca si acesta au relatat obiectiv informatiile obtinute*). 

Parteneriatul StopTB Romania considera inacceptabil ca autorul se foloseste de o problema de sanatate publica a unui stat pentru a impiedica exercitarea de catre cetatenii romani a dreptului la munca in spatiul comunitar. Tuberculoza si in special Tuberculoza Multidrog Rezistenta sunt intr-adevar o problema in Romania si este adevarat ca stocurile de medicamente pentru tratamentul pacientilot au fost aproape dintotdeauna si sunt inca insuficiente. Romania se lupta pentru rezolvarea acestor probleme, care nu au nicio legatura cu Marea Britanie. In tari ca Spania si Italia, unde numarul imigrantilor romani este incomparabil mai mare decat al celor din Marea Britanie, nu s-a pus niciodata problema cresterii numarului de imbolnaviri cu Tuberculoza.  Experienta medicala acumulata de-a lungul a zeci de ani de toate statele lumii a demonstrat ca solutia pentru eradicarea unei probleme de sanatate publica nu este izolarea sociala a celor bolnavi, ridicarea unor ziduri in comunicare si defaimarea tarii afectate de respectiva boala si a cetatenilor ei, ci unirea eforturilor si implicarea cu determinare a tuturor in lupta impotriva acestor boli.  In Romania, Ministerul Sanatatii si-a asumat recent o implicare mai puternica in lupta impotriva Tuberculozei, pentru ameliorarea situatiei la nivel national. Un prim pas important a fost facut deja: Ministerul a anuntat ca intentioneaza sa revina la licitatiile centraliozate pentru medicamentele necesare in tratamentul pentru pacientii cu Tuberculoza si pentru cei care traiesc cu HIV/SIDA.  Sanatatea cetatenilor din intreaga Europa presupune implicarea tuturor statelor in aceasta problema, iar Guvernul Marii Britanii s-a implicat intotdeauna semnificativ in rezolvarea problemelor de sanatate la nivel international. Implicarea Marii Britanii in sustinerea Fondului Global de Lupta impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei si a altor probleme de sanatate publica ale europenilor este cea mai sigura metoda de aparare a sanatatii propriilor cetateni.

Citeste si:
Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.