Sari la conținut

Protest spontan al cadrelor medicale în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Vâlcea

Spital
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Câteva zeci de cadre medicale vâlcene s-au afiliat acţiunilor de protest ale Federaţiei „Solidaritatea sanitară” din România şi au protestat joi în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Angajaţii nemulţumiţi cer, printre altele, actualizarea salariilor întregului personal din unităţile sanitare şi în special a sporului pentru gărzile de noapte şi din weekend, despre care spun că a rămas la nivelul anului 2018.

„Putem să spunem că la 22% din totalul categoriilor de personal încadrat în unităţile sanitare li se calculează sporul pentru condiţii de muncă la nivelul anului 2018, indemnizaţia de hrană, la fel, este plafonată la anul 2018. Solicităm să se actualizeze calculul indemnizaţiei de hrană la salariul minim actual în plată.

De asemenea, gărzile medicilor sunt plafonate la anul 2018, iar la acest moment, asistenta medicală care lucrează sâmbăta şi duminica primeşte în plus 2,7 lei pe oră, infirmiera 1,5 lei pe oră. Considerăm că aceste inechităţi trebuie să fie rezolvate şi, totodată, crescând salariile şi rezolvate aceste inechităţi, calitatea serviciilor medicale va creşte”, a declarat preşedintele Sindicatului „Solidaritatea sanitară” Vâlcea, Adela Ploscaru, citată de Agerpres.

Protestul, un prim semnal de avertizare a guvernanţilor

Lidera sindicaliştilor vâlceni a precizat că protestul este un prim semnal de avertizare a guvernanţilor privind riscul declanşării grevei generale la 1 iulie, dar că aceasta nu a afectat activitatea spitalului.

„Aşa cum este anunţat calendarul de proteste, noi vom continua. Pe 27 iunie este grevă de avertisment, iar începând cu data de 1 iulie va fi declanşată greva generală, după ce vor fi numărate semnăturile angajaţilor care-şi dau acordul să intre în grevă, pentru că greva presupune ca personalul să nu fie plătit şi, totodată, fiind un sector în care prioritar pentru activitatea cadrelor medicale este tratamentul pacienţilor, nu ne putem permite, ca în alte sectoare, să intre toată lumea în grevă”, a mai spus preşedinta Sindicatului „Solidaritatea sanitară” Vâlcea.

La protestul de la Spitalul Judeţean a fost prezent şi preşedintele Cartel Alfa Vâlcea, Ionel Vîncea, care a ţinut să precizeze că principala nemulţumire a medicilor este neplata gărzilor, în acest sens, tot joi, fiind lansat şi protestul

„Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare” (CIM-urile cu timp parţial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază), prin care medicii care efectuează gărzi au posibilitatea de a adera la această formă de exprimare a nemulţumirii faţă de modalitatea în care este recompensată participarea la asigurarea continuităţii serviciilor medicale.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: