Sari la conținut

Va fi grevă generală în sănătate! „Începem cu greva japoneză”

Va fi grevă generală în sănătate! „Începem cu greva japoneză”. Acesta este decizia angajaților din sistemul public de sănătate transmisă de Viorel Hușanu, președinte Sanitas București.

Acesta a declarat sâmbătă seară, 3 iunie, la B1TV, că sindicaliștii din Sanitas se pregătesc mai întâi de greva japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor.

„Pe 7 iunie vom începe o grevă cu japoneză. Sperăm că se va concretiza ceva. Dacă nu, vom începe și greva generală. Vom asigura cel puțin o treime din urgențe. M-aș bucura să evităm această grevă pentru că în sănătate nu te poți juca cu viața pacienților. Nu știu cine poate hotărî ce este urgență și ce nu este urgență”, a spus președinte Sanitas București.

Citeste si:

Viorel Hușanu a adăugat că după întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă o parte dintre revendicări au fost acceptate de Guvern, „cel puțin verbal”, dar nu au fost soluționate printr-un act oficial.

„Între timp, a fost ședință de Guvern, puteau să emită actul normativ să avem siguranța că o parte din revendicări s-au rezolvat. Nu s-a întâmplat nimic. A mai trecut o ședință de Guvern și noi doar cu vorbe am rămas. Cea mai importantă revendicare a noastră este ca pentru toți salariații să existe o creștere de venituri astfel încât să acopere măcar rata inflației”, a precizat sindicalistul.

„Văd că pentru învățământ s-a putut da ordonanță de urgență cu o parte din revendicări, iar pentru sănătate nu se întâmplă nimic. Astfel, mergem înainte cu programul stabilit de protest”, a mai spus Viorel Hușanu,.

Pe lângă corelarea salariilor cu inflația, sindicaliștii din sistemul sanitar au atras atenția guvernanților că există „nedreptăţi” în ceea ce priveşte sistemul de salarizare a asistenţilor medicali, fie că aceştia au studii superioare sau şcoala postliceală.

Conform datelor publicate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, salariile debutanţilor în sănătate sunt, în sistemul public, mai mici decât cele ale profesorilor debutanţi, iar salariul mediu al asistenţilor medicali este sub nivelul salariului mediu pe economie, adică sub 4.000 de lei net.

De asemenea, sindicaliștii mai vor deblocarea angajărilor și vouchere de vacanţă.

Potrivit calendarului Federației „Solidaritatea Sanitară”, în lipsa rezolvării acestor solicitări, lucrătorii din sistemul public de sănătate vor declanșa pe 8 iunie un miting de protest în Piața Victoriei, urmat de un marș către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Palatul Parlamentului.

Pasul următor este o grevă de avertisment pe 27 iunie, urmată de greva generală din 1 iulie cu respectarea legislației, anunță sindicaliștii din sănătate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.