Sari la conținut

Psiholog: trauma din copilărie care naște mania competiției la bărbați și mania comparației la femei

mania competitiei

În societatea actuală, psihologii remarcă un tipar de comportament din ce în ce mai predominant în rândul tinerilor, care se manifestă pe tot parcursul vieții de adult. Tendința de superioritate manifestată față de cei din jur: fie că au o jucărie mai frumoasă, sunt mai bine dezvoltați sau chiar că au rezultate mai bune la școală față de anumiți colegi.

Trauma produsă în urma comparației

„Poate aparea sub imperiul traumei produse de părinţi în copilărie, poate apărea în adolescenţă, poate apărea în tinereţe, poate apărea şi la persoane de vârsta a treia, pentru că apare de cele mai multe ori din cauza unei traume. Trauma poate fi produsă de către părinţi, de către societate sau mai poate apărea în urma comparaţiei cu cineva, încep să ma compar cu un prieten de-al meu de success pe care l-am cunoscut de curând, sau de mai mult timp, el are succes şi vreau sa am şi eu acelaşi succes pe care îl are el. Sau într-o manie a competiţiei cu el, încep să mă compar cu el şi vreau să fiu cel puţin aşa cum este el, dacă nu, chiar mult mai bine de atât”, a spus Constantin Cornea, psiholog.

Femeile suferă de mania comparaţiei

„Cum sunt bărbaţi cu comportamente de femei, sunt şi femei cu comportamente masculine. Bolile în psihologie nu prea fac alegere de gen, putem spune că mania competiţiei o întâlnim cu precădere la bărbaţi, la schimb. Dacă vreţi, avem mania comparaţiei la femei, femeile suferă de această formă de a se compara cu celelalte.Putem întâlni această manie a competiţiei, indiferent dacă vorbim de copii, dacă vorbim de tineri, dacă vorbim de adulţi sau de vârsta a treia, indiferent dacă vorbim de persoana care locuiesc la oraş sau locuiesc la sat, această manie a competiţiei o putem întâlni absolut oriunde.”

Trucurile la care apelează bărbații pentru a se poziționa într-o poziție socială visată

„Modul în care bărbaţii se îmbracă, maşina pe care şi-o cumpără este un element extrem de important, ceasul – toate astea demonstrând o poziţie socială prin care el vrea să se impună. De cele mai multe ori, exacerând. Îşi cumpăra o maşină mai scumpă decat îşi permite, un ceas mai scump decât şi-l permite sau, eventual, apelează la anumite fakeuri de îmbrăcăminte, tocmai pentru a se considera parte dintr-o poziţie sociala pe care el şi-o doreşte”

Mania competiției dă naștere unor adevărate probleme de sănătate

„Trauma respectivă poate produce anumite tulburări bărbatului şi putem vorbi despre depresie, putem vorbi despre anxietate, putem vorbi despre atacuri de panică, putem vorbi despre tulburari de personalitate, putem vorbi despre narcisism. Toate acestea le putem întâlni într-o măsură mai mare sau mai mică la bărbaţii care suferă de mania competiţiei”

Pentru a putea depăși aceste traume, specialiștii recomandă întoarcerea la un element de bază: dragostea și sinceritatea față de sine și față de cei din jur

„Ar trebui să ne întoarcem la definiţia de baza a ceea ce înseamnă o relaţie. O relaţie se bazeaza pe dragoste, înseamnă înţelegere şi nu ma refer doar la relaţia de cuplu, ma refer la orice relatie de pe lumea aceasta. Este important să oferim încredere celor de lânga noi, sprijin emoţional şi să ne lăsăm purtaţi de toate sentimentele pozitive posibile de care suntem noi capabili”, a adăugat Constantin Cornea, psiholog pentru Antena 3.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel