Sari la conținut

Psihiatru celebru, mesaj dur: Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. Părinții trebuie să stabilească regulile. Nu mai tratați copii ca pe niște păpuși de porțelan

David Eberhard, un celebru psihiatru suedez, reamintește că frica nu este o metodă de luat în calcul în educația copiilor, pentru că această practică aduce mult rău, atât în viața părinților cât și a puilor lor.

Din prea multă dragoste și din teama de a-i spune copilului „nu”, s-a ajuns la o situație extrem de periculoasă, în ceea ce privește educația copiilor.

Ceea ce contează sunt echilibrul, dragostea și afecțiunea în educația unui copil. Sfatul specialistului este să nu se uite niciodată cine este adultul. Ceea ce nu înseamnă ca părinții să apeleze la pedeapsa corporală.

Vi har en hel samhällsklass som jobbar med nonsens

Psihiatru celebru, mesaj dur: Părinți, nu tratați copiii ca pe păpuși de porțelan!

„Eu cred că familia ar trebui să fie o instituție democratică în totalitate. Relația dintre adulți și copii este întotdeauna asimetrică. Este o relație dintre un profesor și un elev. Unul învață, celălalt ascultă.

Părinții pot evalua situația mai bine, deoarece au mai multă experiență și cunoștințe, de aceea trebuie să stabilească regulile.

Unii din cititorii mei au impresia că eu îmi doresc să întorc educația militară și pedeapsa corporală. Dar eu niciodată nu am spus asta. Și niciodată nu mi-am lovit copiii. Sunt sigur, că toți copii trebuie educați astfel încât să corespundă valorilor și normelor societății în care trăiesc.

Părinții din Occident, acum se tem de toate și se gândesc că și cea mai mică critică poate traumatiza copiii. Părinții nu mai consideră că este necesar să-i spună fiicei sale să nu mănânce prea multă ciocolată în perioada de pubertate, pentru că se va îngrășa. Și asta numai pentru că se tem ca fata va ajunge în altă extremă și se va îmbolnăvi de anorexie.

Dar eu vă asigur că putem cere unele lucruri de la copiii noștri, ei vor rezista. Nu tratați copii ca pe niște păpuși de porțelan. Pentru a crește niște personalități puternice, trebuie să învățăm copii de la vârstă fragedă să facă față problemelor”, a spus Eberhard.

Copilul alintat în exces și impactul asupra viitorului adult

Permisivitatea părinților dă naștere unor generații de monștri

Psihiatrul David Eberhard, el însuși tată a 6 copii, a atras atenția asupra faptului că stilul permisiv al părinților în educația pe care o dau copiilor nu poate duce decât într-un dum închis.

Eberhard consideră că, de exemplu, libertatea pe care copiii o primesc în sistemul de educție nordic este una exagerata, ceea ce duce la formarea unor generații de adulți fără empatie socială, cu șanse mari de a eșua în viață, cu tendințe sinucigașe, victime ale viciilor.

În cartea sa „Copiii la putere”, David Eberhard a analizat principiile care stau la baza educației parentale și, în opinia sa, Iar frica părinților de a spune „nu” la momentul potrivit, îi transformă pe copii în „niște monștri”.

Un copil prea răsfățat, căruia i s-au permis prea multe, riscă să sfârșească prin a fi dezamăgit în viață.

„Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați, iar părinții preferă să nu intervină în proces. Înainte, societatea noastră era una a adulților. Existau anumite valori și o anumită ierarhie. Copiilor li se făcea observație atunci când nu se purtau cuviincios.

Dacă un copil nu era cuminte, oricine putea să se apropie de el și să îi spună Nu e frumos cum te porți, termină. O astfel de coerență nu mai există astăzi”, a declarat psihiatrul David Eberhard.

„Părinții permisivi dau naștere unei generații de monștri. A-i spune nu unui copil nu este același lucru cu a bate un copil”, a mai spus psihiatrul, care a completat că părinții vor să devină cei mai buni prieteni ai copiilor, însă trebuie să existe o limită între prietenie și postura de părinte.

Primele semne că ai un copil răsfăţat şi neascultător – Revista PSYCHOLOGIES Romania

Psihiatru: Viața devine prea dură pentru copiii răsfățați

„Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. Nu trebuie să coborâți la nivelul lui, să nu îl contraziceți, să îi faceți tot timpul pe plac, să nu mai aveți nici o putere de decizie. E total greșit. Copilul are nevoie de limite, de opoziție, de disciplină și rigoare.

Părinții nu mai decid nimic și doresc să fie la fel de cool și rebeli ca și odrasla lor. Acum societatea noastra se transformă într-o societate de adolescenți de toate vârstele”, a mai spus psihiatrul David Eberhard, potrivit The Telegraph.

Specialistul subliniază astfel că, din dorința părinților să fie cât mai apropiați de copiii lor, renunță la pedepse sau contrângeri și ajung chiar să nu-i mai contrazică sau să le impună limite.

Eberhard avertizează că problemele sociale sunt în creștere și spune că „așteptările copiilor sunt prea mari și viața e prea dură pentru ei. O vedem în tulburările de anxietate și de automutilare, care au crescut în mod dramatic”.

„Tinerii din Suedia tind să fie foarte dezamăgiți în viață, mai ales în jurul vârstei de 20 de ani”, susține Eberhard, care precizează că deși se înregistrează o scădere a sinuciderilor, “există o creștere uriașă a tentativelor de suicid, mai ales în rândul fetelor cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel