Sari la conținut

Copilul tău a dezvoltat un tic? Iată care sunt cele mai posibile cauze, potrivit unui psihiatru

Ticurile sunt obiceiuri pe care oameniii le dobândesc în timp, fie din cauza unor traume, fie din cauza instalării unor afecțiuni mai complexe, precum o tulburare de tip tourette.

Acestea se pot dezvolta de la vârste fragede. În cazul copiilor, ele sunt declanșate pe dond emoțional, de anumite traume sau de separarea copiilor de pătinți.

De asemenea, ticurile pot indica stări anxioase, schimbări de comportament, dar pot semnala și tulburări neurologice care apar în urma unor infecții.

Ticurile la copii. De ce apar?

În cazul copiilor, cauza principală este o traumă emoțională. Unele dispar în timp, iar altele se pot transforma în alte probleme. Dacă acestea persistă și schimbă viața copiilor este indicat să mergem la medic.

În dezvoltarea psihică a copiilor, ticurile pot fi momente tranzitorii, care apar în situaţii emoţionale intense, precum intrarea în colectivitate, atunci când copilul se desparte de părinţii pentru prima dată, când se întâmplă ceva major.

De exemplu, cel mic are o căzătură într-o zi, care este puţin mai severă, şi plânge excesiv. Atunci părinţii pot observa în următoarele săptămâni nişte ticuri banale, precum clipitul, frecatul la nas sau ticuri la nivelul buzelor”, a spus medicul Bogdan Fiţiu la Antena 3.

Când trebuie să ne îngrijorăm?

Dacă un tic dispare în 2, 3, 5 săptămâni, nu trebuie ca părintele să se îngrijoreze foarte mult. Aceste ticuri tranzitorii pot apărea atunci când copilul este mai anxios”, adaugă specialistul.

Trebuie să ne îngrijorăm în momentul în care ticurile schimbă și afectează viața copiilor.

Atunci când, de exemplu, ridicatul din umeri și strâmbatul din nas încep să se asocieze cu un tic vocal, cum ar fi dresul vocii, repetarea unor silabe, emiterea unor sunete asemănătoare animalelor, ar trebui să ne îngrijorăm şi să mergem rapid la medic”, a adăugat psihiatrul.

Însoțite de sunete, ticurile pot indica acest lucru

De obicei, ticurile se asociază cu situaţii emoţionale sau cu anxietatea. În rare cazuri pot ascunde tulburări neurologice și apar în urma unor infecţii.

Dacă ticul nu a fost asociat cu o infecţie atunci urmărim prezenţa lui în mai multe situaţii. Ne uităm dacă copilul a avut o emoţie şi ne adresăm medicului când depăşește o perioadă de şase săptămâni”, a mai explicat medicul.

Anumite ticuri pot fi comportamente de liniştire, precum datul din picior, rosul unghiilor și apar atunci când copilul trece prntr-un stres emoțional și îi provoacă anxietate, precum prezentarea unui proiect în fața colegilor.

Atunci când ticurile sunt prezente pe o perioadă mai mare de timp, le vedem cum evoluează de la o vârsta la alta, altele dispar şi vin altele noi, trebuie să ne adresăm unui specialist. Adulţii şi adolescenţii pot avea ticuri şi pot dezvolta o tulburare de tip tourette”, a mai spus medicul psihiatru.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel