Sari la conținut

Psihiatru sau psiholog: pe cine ar trebui să alegi? Diferențele pe care trebuie să le cunoști

Terapie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Diferenta dintre psihiatru si psiholog

Psihiatru sau psiholog: pe cine ar trebui să alegi? Din ce în ce mai mulți oameni, la nivel monsial devin deschiși să primească ajutor pentru sănătatea mintală. Uneori, un terapeut te poate trimite la un psihiatru și invers.

Definiția sănătății nu cuprinde doar condiția fizică, ci și bunăstarea mentală și emoțională. În timp ce mulți oameni ar putea căuta în mod activ furnizori de asistență medicală care ar putea să-i ajute cu problemele cu care se luptă, există o confuzie care marchează această căutare.

Rolul unui psiholog și al unui psihiatru este adesea înțeles în mod greșit și confuz. Oamenii care caută sănătate pentru boli mintale s-ar putea găsi adesea la o răscruce de drumuri dintre care să aleagă – un psiholog sau un psihiatru. Mulți ar putea să nu fie încă siguri dacă cele două nu sunt similare.

Ceea ce trebuie să reținem este că în timp ce un psihiatru ar putea privi un pacient în primul rând din punct de vedere biologic, un psiholog ar putea să-l privească din punct de vedere comportamental.

Psihiatru sau psiholog: care este diferența

Pentru început, un psihiatru este un medic instruit din punct de vedere medical care, la fel ca alții de genul lor, poate diagnostica și trata bolile mintale. Psihiatrii sunt autorizați să furnizeze medicamente la fel ca un medic sau un specialist.

Psihologii, pe de altă parte, sunt furnizori de îngrijire a sănătății mintale pregătiți care pot ajuta oamenii să rezolve procese de gândire complexe și emoții dificile și să facă față luptelor vieții. Ei își oferă serviciile prin terapie.

Cei doi, psihiatrul și psihologul, diferă prin calificarea educațională pe care o dețin și în timp ce primul privește un pacient din punct de vedere biologic, cel de-al doilea ar putea privi pacientul din punct de vedere comportamental.

Psihologii diagnostichează și problemele de sănătate mintală, dar nu pot prescrie medicamente, cu excepția unora care ar putea fi specializati.

Psihologii și psihiatrii au medii educaționale diferite. Psihologii au de obicei un doctorat în filozofie sau psihologie. Acest lucru ar putea să urmeze pregătirea în medii clinice. Nu toți psihologii devin terapeuți. Pentru aceasta, ar putea avea nevoie de specializare, de exemplu, cum ar fi psihologia clinică și li se va cere să obțină o licență pentru a practica. Există și alte domenii de specializare, cum ar fi neuropsihologia, psihologia copilului, psihologia criminalistică și altele.

Pe de altă parte, psihiatrii urmează medicina ca ceilalți medici. S-ar putea să studieze mai întâi medicina generală și apoi să se specializeze în psihiatrie. De obicei au mai mulți ani de studiu decât psihologii.

Ai o problemă: la cine trebuie să mergi?

Psihiatrii se confruntă adesea cu probleme grave de sănătate mintală care ar putea sau nu necesita medicamente. Aceste tulburări pot include depresia majoră, schizofrenia, tulburarea bipolară și altele.

Ca medici, s-ar putea concentra mai mult pe factorii biologici care au cauzat boala, cum ar fi substanțele chimice modificate din creier.

Pe de altă parte, un psiholog va privi pacientul din punct de vedere comportamental. Abordarea lor nu este pur biologică, ci mai mult asupra funcționării minții. Când o persoană are dificultăți cu emoțiile și comportamentul, ar putea fi o idee bună să vizitați mai întâi un psiholog.

Cu toate acestea, dacă o persoană ar putea prezenta simptome de boli mintale grave, cum ar fi schimbări extreme de dispoziție și alte afecțiuni în care credeți că ar fi nevoie de medicamente.

O persoană poate vizita un terapeut dacă simte că numai terapia o poate ajuta să progreseze în viața sa. Dacă intenționați să vă vorbiți despre luptele voastre emoționale, atunci trebuie să vizitați un psiholog.

În multe condiții, atât terapia, cât și medicina trebuie să meargă mână în mână. Prin urmare, va trebui să le vizitați pe ambele din când în când. Uneori, un terapeut te poate trimite la un psihiatru și invers.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel