joi, iunie 24, 2021

Psihiatru și psihoterapeut, dr. Gabriella Bondoc a acordat un interviu revistei Doctorul Zilei, unde ne-a vorbit despre afecțiunile psihice din ce în ce mai întâlnite în societatea de astăzi, iar cifrele

sunt îngrijorătoare!

Puțini știu că prevalenta tulburărilor psihice la nivelul întregii populații a sărit de 33% (media este între 16-44%), iar în curând va atinge alarmantul 50 %, ceea ce înseamnă că, de-a lungul vieții, una din două persoane va ajunge să aibă o formă de suferință psihică, emoțională.

Pe lângă aceasta, ultima analiza a Organizației Mondiale a Sănătății a arătat că, la nivel mondial, bolile psihice sunt principala sursă de ani pierduți prin dizabilitate, procent care a crescut cu 41% în ultimii 10 ani.

Astfel, această categorie de afecțiuni medicale a devinit cea mai

frecventă și severă patologie prin impactul pe care îl are asupra calității vieții. În ciuda acestor evidențe, doar 50% din cei sever afectați apelează la specialiști iar pentru problemele mai ușoare procentul scade până la circa 10 %. De vină sunt lipsa de cunoștințe legate de sănătatea psihică, stigmatizarea, costurile, dar și lipsa concretă a serviciilor dedicate. Iată cum explică starea de fapt Dr. Gabriella Bondoc.

– Doctorul zilei: Jumătate din oameni vor avea, de-a lungul vieții, tulburări psihice?

– Dr Gabriella Bondoc, medic primar psihiatru și psihoterapeut: Nu o

spun eu, o spun studiile. În Statele Unite s-au ajuns deja în 50%, adică undeva, cândva, pe parcursul vieții una din două persoane o să aibă nevoie de ajutor psihiatric și psihoterapeut. Prevalența pe 12 luni e mai mică, evident.

– De ce a crescut astfel numărul de cazuri?

– Cred că a crescut diagnosticarea. E mult mai ușor să identifici astfel de boli, și am început să avem mai multă atenție asupra calității vieții noastre psihice. Urbanizarea are un efect extrem de negativ asupra sănătății psihice, în general. Metropolele acestea mari, cu zeci de milioane de oameni, viteza mare

în care ne desfășurăm viața, lipsa timpului liber, lipsa activităților plăcute, lipsa timpului pentru activitățile plăcute, tehnologizarea iarăși a crescut frecvența tulburărilor psihice. Ne ajută pe de-o parte. Pe de altă parte, însă, ne dă iluzia că putem să facem mai multe lucruri în aceeași unitate de timp și asta pune presiune foarte mare pe noi și nu mai știm exact ce facem.

Citiți interviul integral în noul număr al revistei DOCTORUL ZILEI, pe care îl veți găsi la chioșcurile de presă în toată țara

Ultimele stiri

Parteneri