Sari la conținut

Psiholog: 12 semne ale neglijării emoționale în copilărie, de care habar nu aveai. De ce apar în perioada Sărbătorilor de Iarnă

Depresie de Craciun
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Traume din copilărie care apar de Crăciun

Psiholog: Există 12 semne ale neglijării emoționale în copilărie, de care habar nu aveai și care apar în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Neglijarea emoțională în copilărie este un tip de abuz emoțional care adesea nu este recunoscut și, în lipsa unor  triggere nu este nici conștientizat.

Trauma neglijării emoționale poate fi o experiență devastatoare, care poate afecta imaginea de sine, capacitatea de a avea încredere și de a construi relații sănătoase, atât în copilărie, cât și în viața adultă.

Psiholog: Traume din copilărie care apar de Crăciun

Neglijarea emoțională nu este aceeași cu abuzul asupra copiilor, deoarece este făcută adesea, neintenționat. Când părinții tratează emoțiile copiilor ca fiind neimportante, aceștia  își neglijează copilul în plan emoțional.

Celebrul psihoterapeut Gaspar Gyorgy vorbește de reactivarea traumelor din copilărie și prezintă 12 semne ale neglijării emoționale din copilărie, în perioada Sărbătorilor de iarnă.

„Cum recunoști că ai fost neglijat emoțional în copilărie, pornind de la manifestările pe care le ai cu ocazia Sărbătorilor:

„1. Te mândrești cu faptul că nu ai nevoie de cadouri de la nimeni. În cele din urmă, nu te bazezi pe alții.

2. Întâmpini dificultăți în a cere ajutor în pregătirile pentru Sărbători sau în gestionarea provocărilor care apar în această perioadă.

3. Unii membri ai familiei sau prieteni se plâng că ești rece sau te percep ca manifestând o anumită distanță afectivă și un deficit empatic.

4. Simți că a mai trecut un an în care nu ți-ai atins potențialul și că îți risipești viața. Criticul interior capătă locul principal la masa de sărbătoare.

5. Adesea vrei doar să fii lăsat/ă în pace. Nu-ți arde nici de petrecerile de Crăciun și nici de a dărui sau a primi cadouri.

Ai dificultăți în recunoașterea emoțiilor

6. Ai tendința să te simți inconfortabil în situații sociale. Te întrebi: De ce ți-ai pierde vremea cu „acei” oameni? sau De ce ar căuta ceilalți să fie în compania ta?

7. Adesea, simți că ești dezamăgit/ă de propria persoană. În preajma Sărbătorilor, manifești și mai multă nemulțumire sine.

8. Te compari cu ceilalți (prieteni, rude, cunoscuți) și adesea îți dai seama că, din păcate, toți „performează” mai bine decât tine. Vezi cu ușurință ce-ți lipsește și îți treci cu vederea calitățile.

9. Adesea trăiești iritare sau nefericire, fără să existe un motiv evident – care să aibă legătură cu prezentul. În interior, gustul tristeții pare mai puternic decât orice alt gust emoțional.

10. Întâmpini dificultăți în recunoașterea emoțiilor – senzația de gol sau de lipsa de energie pare să descrie „starea ta de Sărbătoare”.

11. După o ciondăneală sau dispută în contradictoriu, îți este greu să te calmezi.

12. Simți că „ceva” te împiedică să fii cu adevărat prezent/ă alături de ceilalți oameni, indiferent că este vorba despre familie, prieteni sau cunoscuți.”, a scris Gyorgy pe Facebook.

Mesaje pentru a depăși efectele neglijării emoționale

  • Este OK să primești și să dăruiești cadouri.
  • Este OK să fii „dependent/ă” de cei din jur.
  • Este OK să trăiești și emoții mai puțin confortabile.
  • Este OK să identifici și ceea ce este suficient la tine.
  • Este OK să nu-ți placă toată lumea cu care te întâlnești de Sărbători.
  • Este OK să realizezi că ești o persoană oarecare și că (în 2023) nu ai excelat în niciun fel.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel