Sari la conținut

Psiholog militar: „În cazul lui Putin, narcisismul a ajuns la extrem. Dă semne de nebunie. Aceste trăsături au ajuns la limita dintre normal și patologic”

Observând acțiunile lui Putin, întreaga lume se întâmplă de ce oamenii din jur îl urmăresc sau, cu atât mai mult, de ce nu este trădat. Acest lucru, susține un psiholog militar, este cauzat de imaginea pe care și-a construit-o de ani întregi.

Şeful Centrului Naţional Militar de Psihologie şi Sănătate Comportamentală al Ministerului Apărării Naţionale, colonelul Vasile Doru Marineanu, este de părere că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu se încadrează în profilul psihopatologic, însă a devenit un adevărat montru, cu un narcisism patologic.

Unde se încadrează Putin, din punct de vedere prihologic?

Nu cred că Putin a fost o persoană cu probleme psihice, din punct de vedere psihopatologic nu se încadrează în acest profil, ci mai degrabă că a început să dea semne de «nebunie». El a devenit un monstru pe măsură ce a început să-şi exercite acest leadership toxic şi toţi cei din jurul său au început să-i alimenteze anumite idei delirante cumva – dar nu neapărat în sens strict psihopatologic – de grandoare”, a explicat expertul, potrivit Adevărul.

Putin, susținut de imaginea falsă pe care și-a făcut-o

Expertul a subliniat că Putin este susținut, încă, de oameni deoarece și-a creat o imagine favorabilă. De-a lungul anilor, oamenii nu mai fac diferența între adevăr și minciună.

 „Aceştia au toată dorinţa de a-l sprijini şi cred cu tărie ceea ce spune Putin pentru că nu mai pot face diferenţa dintre adevăr şi minciună. La nivelul lui, Putin are libertatea de decizie şi de alegere. Şi dacă toată lumea i-a spus că e frumos şi deştept, e foarte posibil că şi el crede acest lucru”, mai explică expertul.

Putin ar putea fi trădat în curând

(…) bazându-ne pe comportamentul pe care Putin l-a avut, din ce în ce mai agresiv şi radical, este puţin probabil ca el să dea înapoi. Este posibil să fie cumva trădat de ai lui şi să se ajungă la schimbarea situaţiei din punct de vedere strategic – s-ar putea ca propria populaţie să facă presiuni şi să-i ceară schimbarea”, consideră expertul.

Narcisismul, la un nivel extrem

În cazul lui Putin, narcisismul lui a ajuns la extrem, iar compulsivitatea aceasta de a face lucrurile exact cum şi le-a propus, fără a devia vreun pic de la planul lui – fapt care nu dă posibilitatea unor negocieri şi ajungerii la o înţelegere –, arată că aceste trăsături au ajuns la limita dintre normal şi patologic”, a mai spus specialistul.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel