duminică, ianuarie 29, 2023

Psiholog: Sfaturi de Crăciun pentru părinții divorțați. Cum este mai bine pentru copii, astfel încât cei mici să nu fie afectați de această despărțire. Ce trebuie făcut:

Relația dintre părinți ca și divortul parintilor atrag dupa sine adevarate drame pentru copii, care de cele mai multe ori intra in depresie sau dezvolta diverse tipuri de comportamente disfunctionale sau chiar deviante.

Te-ar mai interesa: Un medic celebru de la Harvard și-a dezvăluit ruti...

Potrivit psihologului Lenke Iuhos, starea de frustrare a copiilor care au parinti divortati se accentueaza in perioada Craciunului, deoarece atunci simte cel mai mult lipsa de integritate a familiei.

Daca vor respecta un set de recomandari, parintii isi vor da seama ca poate exista fericire si colaborare si pentru cuplurile despartite, aspecte pozitive care se vor rasfrange si asupra fericirii copilului lor.

Comunică, planifică, colaborează

Este forarte important sa va intelegeti de comun acord cu copilul si fostul partener de viata unde va sarbatori copilul Craciunul și să planificați totul dinainte.

Daca nu puteti fi de acord cu ceea ce zice fostul partener, cu privire la locul unde va petrece copilul Craciunul, stabiliti-va o schimbare anuala la cate un parinte.

Te-ar mai interesa: „Elixirul tinereții” face furori în rândul oamenil...

Da-i timp copilului tau

Copilul este apasat de separarea parintilor, aceasta despartirea este dureroasa in adancul unui suflet pur de copil. Timpul va vindeca putin cate putin durerea din suflet!

Nu-l folosi

Copilul nu e o sursa de informatii despre viata celuilalt parinte. Nu-l obosi cu intrebari, nu-l provoca sa gandeasca de rau despre celalalt parinte, noteaza sfatulparintilor.ro.

Asculta copilul

Nu ratati sa intrebati copilul ce doreste sa faca de Craciun, puneti mare accent pe emotiile transmise prin cuvinte si gesturi.

Te-ar mai interesa: Antibioticul natural care face MINUNI. Leacul împo...

Ascultand, evitati frustrarile copilului, astfel daca el nu doreste sa mearga in vizita la cineva, puteti afla acest lucru prevenind un conflict pe moment, explica psihologul Lenke Iuhos.

Fii prezent atunci cand esti cu copilul tau

Exista foarte multe teme de abordat cu copilul, de exemplu, cand desfasurati impreuna un program: fara prea multe intrebari, abordati o tema specifica varstei copilului si in cateva clipe veti vedea un copil care se alatura discutiei, relatand viata si trairile lui.

Te-ar mai interesa: Test psihologic: tu ce ai văzut prima dată în imag...

Este un ingredient simplu prin care ii acordati copilului clipe de valoare alaturi de voi.

Nu-i obosi pe copii

Din pacate, din dorinta de a-i oferi totul, se poate intampla ca parintii sa aiba in vedere doar propriile dorinte si nevoi, astfel ca e posibil ca unele momente si obiceiuri sa fie fortate de catre parinti.

Nu este necesar ca el sa participe la toate reuniile de familie, iar rudele pot fi vizitate si in vacanta de iarna. Evitati sa suprasolicitati copiii cu multe programe, cadouri  si mancaruri fara rost!

Te-ar mai interesa: Cum să îți dezgheți în câteva secunde parbrizul cu...

Atentie la aparitia noilor parteneri

Cu o atentie focusata pe copil si o conversatie individuala, putem facilita foarte mult integrarea copiilor intr-o noua situatie familiala.

“Aparitia altor persoane in viata copilului trebuie neaparat sa fie discutata cu acceptul copilului. Ar fi exceptional ca acest lucru sa nu se petreaca fix de Craciun, deoarece copiii au nevoie de timp sa prelucreze faptul ca parintiii nu mai sunt impreuna.

Le va fi destul de greu, mai ales din punct de vedere emotional, sa vada pe altcineva in locul mamei sau al tatalui”, declara psihologul Lenke Iuhos.

Intelegeti-va copiii

„Mersul la mama, la tata, in medii separate, provoaca schimbari in starea copilului.

Cand il luati acasa de la fostul partener, e posibil sa nu fie foarte entuziasmat, acest lucru nu se datoreaza faptului ca celalalt parinte nu s-a comportat frumos cu el, ci poate fi foarte usor de inteles ca el simte despartirea si astfel isi arata suferinta.

Daca includeti acest aspect, puteti evita atacurile fata de celalalt parinte”, spune specialistul.

“Copilul a fost invatat de mic ca Sarbatorile, in special Craciunul, inseamna familie, iubire, liniste, muzica, dans si veselie.

Toata frustrarea stransa in decursul unui an, cand nu intelege de ce mami si tati nu mai sunt impreuna sau cand nu stie de ce trebuie sa stea o perioada de timp la mami, dupa care la tati, va refula in perioada Craciunului.

Odata cu apropierea sarbatorilor, parintii trebuie sa uite divergentele dintre ei si sa construiasca un plan comun, in centrul caruia sa fie copilul.

Chiar daca nu vor sarbatori impreuna, au datoria sa-l faca pe copil sa se simta in siguranta, iubit, apreciat si ascultat”, considera psihologul Lenke Iuhos, potrivit site-ului sfatulparintilor.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private