Sari la conținut

PSIHOLOGIA din spatele popularității. Un subiect scârbos ridică mari curiozități

PSIHOLOGIA din spatele popularității extracțiilor este mai complexă decât pare și nu există o explicație definitivă. Dintre toate elementele bizare ale psihologiei umane, dupa apariția internetului, detașat se evidențiază urmărirea filmulețelor care au în prim-plan extracția coșurilor, a chisturilor și a dopurilor de ceară.

Dintre toate elementele bizare ale psihologiei umane, după apariția internetului, detașat se evidențiază urmărirea filmulețelor care au în prim-plan extracția coșurilor, a chisturilor și a dopurilor de ceară. Aparent un subiect scârbos care nu ar trebui să ridice mari curiozități, dar care în ultimii ani face milioane de vizualizări în mediul online.

Dermatologul Dr. Sandra Lee, cunoscută și sub numele de „Dr. Pimple Popper”, este una dintre primele stele ale Youtube downloader, grație clipurilor sale cu coșuri, chisturi, puncte negre și alte anomalii ale pielii. Și reușește să țină cu sufletul la gură milioanele de oameni care îi urmăresc videoclipurile în timp ce ea, cu profesionalism, extrage, curăță, tratează cele mai bizare și mai scârboase coșuri sau chisturi.

Nu este singurul medic dermatolog care postează astfel de filmulețe și, ceea ce este și mai surprinzător, nu este nici singura care are milioane de vizualizări. Acest subiect, chiar dacă nu este recunoscut de multe persoane, este foarte urmărit și motivul vizualizărilor are legătură cu inconștientul nostru, cu emoțiile pe care le experimentăm atunci când privim acest gen de filmulețe. Și atunci se naște întrebarea: „De ce suntem atât de fascinați de videoclipurile care au la bază diverse extracții infecțioase?”

Psihologia din spatele popularității extracțiilor este mai complexă decât pare și nu există o explicație definitivă care să raționalizeze întreaga experiență. Fascinația noastră de a urmări exploziile de puroi ale altora pare să fie cauza unei combinații de dopamină neuronală care este eliberată de corpul nostru și a eliberării tensiunii din propriul corp. Practic, există un ciclu de anxietate sau excitare înainte de extracție și un sentiment de ușurare după, deoarece creierul percepe anomalia sau gravitatea situației și, ulterior, are satisfacția curățării și posibilitatea vindecării.

Subconștientul se manifestă

Pentru că acest fenomen este încă în studiu, avem mai multe ipoteze care stau la baza acestui comportament. O ipoteză din punct de vedere psihologic este aceea că asociem infecția care iese din piele cu o traumă sau cu o experiență care ne-a lezat la nivel inconștient.

O altă ipoteză ar putea fi că privitul infecției care iese din piele aduce satisfacție celor care nu pot verbaliza, în relația cu cei din preajma lor, tot ce i-ar ajuta să se simtă eliberați, adică tot ce nu vorbesc se acumulează pentru ca, în final, să fie expulzat de inconștient așa cum organismul respinge infecția. Ceea ce înseamnă că imaginile din aceste filmulețe virale nu fac altceva decât să oglindească ceea ce simțim la nivel inconștient și, pentru că nu identificăm motivul, alegem să vedem filmulețe de genul. Toate ipotezele au un punct comun, igiena emoțională, pentru că emoțiile care nu au fost procesate corect ajung în final ne facă rău la nivel inconștient.

Pe fondul tuturor acestor explicații, este mai mult decât evident că vizionarea acestor filmulețe nu ne afectează într- un mod negativ, pentru că nu sunt nesănătoase sau nu evidențiază tulburări psihice. Dacă totuși explicațiile v-au dat de gândit și doriți să rezolvați problemele care stau în spatele acestui comportament, atunci cel mai corect ar fi să va adresați unui psihoterapeut.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel