Sari la conținut

Pupile dilatate. Care sunt cauzele care provoacă manifestarea acestora?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pupile dilatate. Care sunt cauzele care provoacă manifestarea acestora?

Pupile dilatate sunt cauzele care provoacă manifestarea acestor cauze, precum amețeli bruște, dureri de cap, confuzie, pierderea echilibrului sau alte simptome ale unui accident vascular cerebral.

Pupile dilatate. Care sunt cauzele care provoacă manifestarea acestora?

O pupilă mare care nu reacționează deloc la lumină se numește pupilă dilatată „fixă”. Pupilele dilatate nu sunt același lucru cu anisocoria, o afecțiune benignă care afectează aproximativ 20 la sută din populație.

Există factori care pot provoca dilatarea pupilei: unele medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală pot provoca dilatarea pupilelor și pot afecta capacitatea acestora de a răspunde la lumină. Printre acestea se numără antihistaminice, antipiretice, antidepresive triciclice și medicamente împotriva răului de mișcare, potrivit BZI.

Medicamentele pot provoca manifestarea disconfortului

De asemenea, printre pastilele care pot provoca manifestarea disconfortului se numără și anti-emetice, anticonvulsivante și medicamente pentru boala Parkinson.

În cazul unui traumatism penetrant sever al ochiului, irisul poate fi deteriorat, determinând dilatarea pupilei și făcând ca aceasta să aibă o formă neregulată.
Uneori, acest tip de traumă poate apărea în timpul unei intervenții chirurgicale oculare, cum ar fi o operație complexă de cataractă sau un transplant de cornee.
Traumatisme sau boli la nivelul creierului provoacă apariția disconfortului Traumatismul cranian, accidentul vascular cerebral sau o tumoră cerebrală pot afecta răspunsul pupilei la lumină și pot determina dilatarea acesteia.
Unul sau ambii ochi pot fi afectați.

Acesta este motivul pentru care medicii verifică pupilele unui atlet cu o lanternă după un traumatism cranian suferit în timpul unui eveniment sportiv.

Acest test este necesar și atunci când un pacient este internat la camera de urgență cu simptome care sugerează un posibil accident vascular cerebral. Consumul de droguri în scop recreativ, de asemenea, poate provoca manifestarea pupilelor dilatate.

Dacă aveți amețeli bruște, dureri de cap, confuzie, pierderea echilibrului sau alte simptome ale unui posibil accident vascular cerebral, trebuie, de asemenea, să solicitați asistență medicală. Dacă pupilele dumneavoastră se dilată după administrarea oricăruia dintre medicamentele de mai sus, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.

De asemenea, în orice alt caz de dilatare a pupilelor, mai ales dacă este bruscă, trebuie să consultați imediat un oftalmolog. Dacă pupilele sunt dilatate sau dacă pupilele reacționează mai lent decât de obicei la schimbări în condițiile de lumină, există o sensibilitate crescută la lumina soarelui.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel