Sari la conținut

Purtarea blugilor este dăunătoare pentru mediu. Oamenii de știință propun hainele second hand pentru salvarea planetei

blugi
Sursa foto: unilad.com
Purtarea blugilor poate fi dăunătoare pentru mediu

Purtarea blugilor poate fi la fel de dăunătoare pentru mediu ca și conducerea unei mașini. Oamenii de știință propun hainele second hand pentru salvarea planetei.

Cercetări recente de la Universitatea de Tehnologie din Guangdong au descoperit că purtarea unei perechi de blugi fast-fashion doar o singură dată generează 2,50 kg de emisii de carbon.

Mai simplu spus, uzura ecologică a pantalonilor este echivalentă cu a conduce 15 kilometri într-o mașină medie pe benzină.

Purtarea blugilor, chiar și o singură dată, este nocivă pentru Pământ

„Acest studiu a luat blugii ca exemplu pentru a dezvălui amprenta de carbon a consumului de modă rapidă și efectele sale suplimentare asupra climei în comparație cu moda tradițională”, au scris autorii noului raport, care urmează să fie publicat în mai 2024.

„Producția de blugi și transportul transversal au contribuit cu 91% la amprenta de carbon a consumului fast fashion”, au adăugat experții, potrivit NY Post.

Pentru a determina efectele CO2, oamenii de știință au urmărit ciclul de viață al unei perechi de blugi care au fost rapid produse, expediate, purtate, spălate și aruncate după aproximativ șapte utilizări.

blugi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Etapele fac toate parte din secvențele rapide pe care le urmează majoritatea hainelor moderne, datorită tendinței din ce în ce mai agitate „fast-fashion”. Mișcarea are în vedere comercianți cu amănuntul precum Shein, Zara, BooHoo și Forever 21 care folosesc un exces de resurse și energie pentru a scoate un model drăguț la tarife accelerate.

Este un proces rapid pentru a răspunde cererii tot mai mari a pasionaților cronici de cumpărături care doresc cele mai noi și mai bune look-uri la costuri reduse.

Fast fashion si second hand

Cu toate acestea, fabricarea articolelor de modă rapidă emite în atmosferă cantități îngrozitoare de gaze cu efect de seră (GES) – care provoacă încălzirea globală și schimbările climatice. De fapt, studiul a menționat că se preconizează că industria va emite anual aproape 2,8 miliarde de tone de emisii de GES până în 2030.

  • Moda tradițională, de obicei îmbrăcăminte mai scumpă, realizată cu materiale de înaltă calitate și sustenabilitatea mediului, emite aproximativ 0,22 kg de CO2, conform constatărilor.
  • Moda rapidă produce de 11 ori mai multă poluare din cauza producției pripite, distribuției internaționale prin călătorii aeriene, spălărilor repetate și gunoiului rapid.

Dar analiștii spun că există încă speranță pentru Mama Pământ. Aceștia văd o soluție acceptabilă în folosirea hainelor second hand.

„Sistemele de servicii pentru produse ar putea încetini ciclurile rapide de producție și consum ale modei rapide și ar putea ajuta la trecerea modei la un sistem circular prin furnizarea de servicii de reciclare, second-hand și de închiriere”, au scris profesioniștii, sugerând companiilor de fashion să se îndreapte spre economisire.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel