Sari la conținut

Purtarea măștii ar putea îmbolnăvi inima? Răspunsul cardiologului și al infecționistului

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Purtarea măștii ar putea îmbolnăvi inima? Obligativitatea de a purta masca de protecție în spațiile publice închise a împărțit lumea în două tabere. Pe de o parte sunt cei care cred că această măsură poate preveni răspândirea noului coronavirus, iar pe de alta sunt cei care se opun susținând că nu suportă masca și că îi împiedică să respire. În plus, aceștia sunt chiar îngrijorați că purtarea măștii, mai ales la temeperaturi ridicate, poate îmbolnăvi inima care va fi forțată să depună un efort mai mare.

Dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog Ares, ne asigură însă că masca de protecție nu afectează în niciun fel buna funcționare a inimii.

Purtarea măștii ar putea îmbolnăvi inima?

”Din punct de vedere cardiovascular, purtarea măștii nu este contraindicată, chiar și la temeperaturi ridicate. Totuși, în anumite cazuri, cum este purtarea îndelungată a măștilor speciale N95, s-a observat un aport mai redus de oxigen, care poate produce simptome precum amețeala, vertij sau dureri de cap. Aceste măști nu sunt recomandate pentru publicul general, ci sunt folosite de personalul medical. Masca obișnuită, chirurgicală sau din material textil nu pune astfel de probleme. Oxigenul pătrunde prin material și prin spațiile dintre mască și piele. Pot apărea însă probleme de respirație pe fond psihic. De aceea, persoanele cu sindrom anxios, claustrofobie sau sindrom depresiv major ar trebui să discute cu medicul despre purtarea măștii,” a explicat cardiologul Iulian Călin, pentru Doctorul Zilei.

Masca trebuie schimbată la fiecare oră

Dr. Miriana Cismaru, medic rezident boli infecțioase, spune că masca de protecție ar putea avea totuși un efect negativ în cazul infecțiilor de la nivelul pielii: ”Purtarea îndelungată a măștii poate exacerba infecțiile cutanate, precum foliculita sau acneea pustuloasă, pentru că umiditatea și căldura care se crează în interiorul măștii reprezintă un mediu propice de cultură pentru bacterii. Se adaugă agresiunea prin frecare, care poate exacerba afecțiuni ale pielii precum dermatite sau impetigo. Din acest motiv, recomandarea este ca masca să fie schimbată la fiecare oră. De altfel, după aproximativ 4 ore de purtare, eficiența unei măști chirurgicale slăbește în raport cu penetrabilitatea ei, pentru că permite particulelor mai mari de 5 microni să pătrundă prin material.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel